Urážanie prezidenta viac nebude vo Francúzsku zakázané

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 09:10 • 2 min
Urážanie prezidenta viac nebude vo Francúzsku zakázané

PARÍŽ - Obyvatelia Francúzska môžu odteraz nadávať na svojho prezidenta bez toho, aby sa museli automaticky báť postihu.

slovakia

left justify in out

Parlament krajiny totiž odsúhlasil vyňatie "hanobenia hlavy štátu" zo zoznamu priestupkov, kde začalo figurovať ešte v roku 1881 ako súčasť zákona o slobode tlače. Po novom sa bude musieť prezident v prípade pocitu, že ho niekto urazil, obrátiť na súd a poškodenie svojej cti dokázať. Príslušnú novelu vo štvrtok schválil francúzsky Senát, ktorý tak urobil dva dni po tom, ako prešla hlasovaním Národného zhromaždenia.

Jeden z najznámejších prípadov uplatnenia kontroverzného článku pochádza z roku 2008, keď istý muž ukázal vtedajšiemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu transparent s nápisom "Zmizni, úbožiak!" Citoval pritom slová samotného Sarkozyho, ktoré adresoval inému Francúzovi po tom, ako si s ním na verejnosti odmietol potriasť rukou. Muža s transparentom okamžite zadržali a udelili mu pokutu vo výške 30 eur. Európsky súd pre ľudské práva však neskôr uznal, že týmto spôsobom došlo k porušeniu slobody prejavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies