Úrady zvažujú Tymošenkovej liečbu v zahraniční

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 11:52 • 2 min
Úrady zvažujú Tymošenkovej liečbu v zahraniční

KYJEV - Ukrajinské úrady zvažujú, že väznenú opozičnú líderku Juliju Tymošenkovú trpiacu bolesťami chrbta nechajú liečiť v zahraničí. Po stretnutí s prezidentom Viktorom Janukovyčom to v stredu vyhlásil jeden z popredných predstaviteľov Tymošenkovej strany Otčina Arsenij Jacenjuk.

slovakia

left justify in out

Bývalú premiérku, ktorá si vo väzení sedemročný trest za zneužitie právomocí, dlhodobo liečia v jednej z ukrajinských nemocníc, podľa Jacenjukovho vyjadrenia pre ukrajinské médiá však Janukovyč zástupcom strany povedal, že Kyjev rokuje so západnými partnermi o možnosti liečby v cudzine.

"Sme v štádiu rokovaní. Našim partnerom zo Západu sme odovzdali balík návrhov," citoval predstaviteľ strany slová prezidenta, ktorý je Tymošenkovej úhlavným politickým súperom. Janukovyč sa tiež podľa neho vyjadril, že "nikto nepovedal nie", ústretový krok voči expremiérke si však "môže vyžadovať zmenu zákona". Prekvapujúci postoj Tymošenkovej protivníkov by mohol súvisieť s vyjednávaním o zmluve s Európskou úniou, ktorou chce Ukrajina získať bližšie obchodné a diplomatické vzťahy. Ešte v pondelok Tymošenkovú navštívila v nemocnici dcéra Jevhenija, podľa ktorej sa zdravotný stav matky opäť zhoršil. 

Tymošenkovej súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Stíhanie viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona