Úrady vo Francúzsku obmedzia denný počet turistov mieriacich na Mont Blanc

NETKY.SK • 5 September 2018, 19:43 • 2 min
Úrady vo Francúzsku obmedzia denný počet turistov mieriacich na Mont Blanc

PARÍŽ - Francúzske úrady obmedzia od roku 2019 počet turistov, ktorí sa chcú bez horského sprievodcu vydať na Mont Blanc, takzvanou klasickou cestou z obce Saint-Gervais-les-Bains, ktorá je východiskovým bodom tejto trasy.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je preľudnenosť na najvyššej hore Európy a s tým súvisiace časté nešťastie, zhoršovanie životného prostredia alpského velikána a tiež limitovaná kapacita ubytovní.

 

Nové pravidlá sa síce ešte len upresňujú, už teraz je ale podľa francúzskej tlače isté, že povolenie k výstupu dostane od leta budúceho roka iba 214 turistov denne. Alpinisti tiež zrejme budú musieť mať zabezpečené ubytovanie.

 

"Je to logické - chceme, aby počet ľudí mieriacich na Mont Blanc zodpovedal počtu miest v ubytovacích zariadeniach," uviedol Jean-Marc Peillex, starosta obce Saint-Gervais-les-Bains, kde začína klasická cesta na 4810 metrov vysokú horu. Povolenie má byť podľa Peillexe bezplatné.

 

Najvyšší európsky vrchol sa každoročne vydá zdolať približne 25 000 ľudí. Výstup na horu úrady obmedzili už napríklad v júli počas vlny horúčav kvôli topeniu ľadu a padaniu kamenných blokov. V tohtoročnej sezóne sa naviac na Mont Blancu stalo veľa nehôd, čo je podľa denníka Le Monde dané práve veľkým množstvom turistov.

 

Napadnutie a krádeže nie sú výnimkou

 

Peillex bojuje za kvóty pre alpinistov už od roku 2003. "Ten rok sme sa na vrchol vydali s prefektom regiónu a pristáli sme v poli exkrementov a moču," uviedol starosta. "Všetko, čo po sebe turisti zanechajú, zovrie ľad, ten ale v horúčave roztopil. Rozsah škôd tak vyšiel najavo. Niektorí ľudia nemajú k prírode úctu," dodal.

 

Mnohým turistom je podľa neho všetko jedno. "Prídu, aby vystúpili na Mont Blanc, a ďalších alpinistov nerešpektujú," povedal Peillex.

 

"Mávame tú česť so skupinami babrákov, ktorí sa strkajú s ostatnými alebo ich urážajú, niektorí sprievodcovia boli dokonca napadnutí. Na ubytovni Gouter boli ukradnuté lana. A posledne dokonca pár topánok. Pre alpinistu, ktorý o topánky prišiel, tak musela priletieť helikoptéra," uviedol starosta.

 

Na Mont Blanc vyrazí v sezóne každý deň 300 až 400 turistov, z toho dve tretiny bez horského sprievodcu. V 75 percentách prípadov je východiskovým bodom alpinistov práve obec Saint-Gervais-les-Bains.

 

Na nových pravidlách sa podľa francúzskych médií dohodli všetky zúčastnené strany - vysokohorské policajstvo, čo sú zvláštne policajné jednotky vycvičené pre vysokohorský terén, federácia alpinistických klubov, prefektúra Horného Savojska a združenia sprievodcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona