Úrady v Burundi prepustili novinára, ktorý bez povolenia fotil masové hroby

NETKY.SK • 24 Október 2016, 19:28 • 2 min
Úrady v Burundi prepustili novinára, ktorý bez povolenia fotil masové hroby

BUJUMBURA - Burundské úrady prepustili dnes občasného spolupracovníka BBC Gildasa Ihundimpundua, ktorého zadržali v nedeľu spolu s americkou novinárkou Juliou Steersovou za to, že bez povolenia fotografovali masové hroby. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Steersovú prepustili po krátkom výsluchu ešte v nedeľu a odovzdali ju predstaviteľom amerického veľvyslanectva. Ihundimpundu zostal vo vyšetrovacej väzbe. Podľa BBC Ihundimpundu, ktorý je občanom Burundi, pre britskú spravodajskú televíziu občas pracuje ako nezávislý novinár, avšak v čase svojho zadržania nebol v Burundi z poverenia BBC. Jeho príbuzní uviedli, že bol prepustený bez toho, aby bolo proti nemu vznesené obvinenie.

 

Hovorca burundskej polície Pierre Nkurikiye uviedol, že Steersová a Ihundimpundu boli podozriví, že chceli zničiť dôkazy o vyčíňaní povstalcov, ktorí údajne hromadne popravovali ľudí a pochovávali ich do masových hrobov. Podľa ľudskoprávnych aktivistov sa však hromadných popráv svojich odporcov mala dopúšťať burundská vláda.

 

V Burundi vládne napätie od apríla minulého roka, keď sa tamojší prezident Pierre Nkurunziza rozhodol uchádzať sa po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu. To vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov.

 

Nkurunziza vo voľbách nakoniec zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.

V krajine sa pritom len v roku 2005 skončila občianska vojna medzi väčšinovými Hutuami a menšinovými Tutsiami, ktorá si vyžiadala odhadom 300.000 mŕtvych.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies