Úrady sprísňujú po útokoch vo Volgograde bezpečnostné opatrenia

NETKY.SK • 30 December 2013, 12:53 • 2 min
Úrady sprísňujú po útokoch vo Volgograde bezpečnostné opatrenia

MOSKVA - Útok na železničnú stanicu si v nedeľu vyžiadal najmenej 17 mŕtvych a pondelkový útok na trolejbus má najmenej 14 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil posilnenie bezpečnostných opatrení v celej krajine po dvoch teroristických útokoch v meste Volgograd. Útok na železničnú stanicu si v nedeľu vyžiadal najmenej 17 mŕtvych a pondelkový útok na trolejbus má najmenej 14 obetí na životoch. Predpokladá sa, že útoky môžu súvisieť s nadchádzajúcimi zimnými olympijskými hrami v meste Soči, ktoré sa začínajú 7. februára 2014. Úrady už od 7. januára obmedzia prístup do Soči, ktoré leží 690 kilometrov juhozápadne od Volgogradu. Okolo dejiska zimnej olympiády vytvoria bezpečnostný kordón a ozbrojené sily budú kontrolovať všetku dopravu smerujúcu do mesta. Do širšieho okolia Soči vôbec nevpustia autá, ktoré nepatria jej obyvateľom. Špeciálny bezpečnostný režim zaviedli po útokoch aj vo Volgograde, pričom na opatrenia bude dozerať Národný protiteroristický výbor. Vydesení Volgogradčania napriek tomu prestali používať hromadnú dopravu a po meste sa presúvajú vlastnými prostriedkami.

Pri výbuchu v trolejbuse plnom pasažierov zahynulo v pondelok najmenej 14 ľudí a ďalších 28 utrpelo zranenia. K výbuchu došlo počas rannej špičky pri rušnom trhovisku. Zábery ukazujú zničený vyhorený trolejbus a telá ležiace na zemi. Útok má podľa polície s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí samovražedný útočník. Prvý výbuch v nedeľu na volgogradskej stanici nastal okolo obeda v čase, keď mnohí Rusi cestovali na oslavy Nového roka. Výbuch spôsobila mladá samovražedná útočníčka, pravdepodobne z Dagestanu. Oba prípady vyšetrovatelia posudzujú ako teroristické činy. 

Vodca islamských militantov na ruskom Severnom Kaukaze Doku Umarov vyzval svojich nasledovníkov, aby použili "maximálnu silu" a zabránili prezidentovi Vladimirovi Putinovi v uskutočnení zimných olympijských hier. Útočiť podľa neho majú na ruské ciele mimo Severného Kaukazu. Umarova považuje Moskva za nepriateľa číslo jeden, odkedy prevzal velenie nad povstalcami, ktorých cieľom je zriadenie islamského štátu na Kaukaze. Vodca islamistov prevzal zodpovednosť za také činy, ako boli bombové útoky na moskovské metro v roku 2010, kde zomrelo vyše 40 ľudí, či útok na letisku Domodedovo v roku 2011, ktorý neprežilo 37 osôb. Miesta, kde sa teraz nachádzajú športoviská olympiády, v minulosti obývali kaukazské kmene, kým ich ešte v cárskej ére z veľkej časti vyhladili ruské vojská. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona