Úrady prepustili lídra afganského Talibanu

NETKY.SK • 21 September 2013, 13:14 • 2 min
Úrady prepustili lídra afganského Talibanu

ISLAMABAD - Pakistan v sobotu prepustil z väzenia jedného z lídrov afganského hnutia Taliban s cieľom pomôcť mierovému procesu v susednom Afganistane.

slovakia

left justify in out

Mulla Abdula Ghání  Baradár, ktorého často označujú ako muža číslo dva v Talibane, bol najvyššie postaveným členom hnutia väzneným v Pakistane. Hnutie zatiaľ jeho prepustenie nepotvrdilo. Podľa pakistanských zdrojov Baradára nevydajú do Afganistanu, no zostane buď priamo v Pakistane, alebo ho pošlú do tretej krajiny, ako Saudská Arábia alebo Turecko. Ministerstvo vnútra nedávno informovalo, že za posledný rok pakistanské úrady prepustili 26 bojovníkov Talibanu.

Mulla Baradár je jedným zo štyroch mužov, ktorí v roku 1994 v Afganistane založili hnutie Taliban. Jedným z jeho najdôležitejších predstaviteľov sa stal po tom, čo Taliban v roku 2001 z moci odstavila Američanmi vedená invázia. Chytili ho v pakistanskom Karáčí v roku 2010. Afganskí predstavitelia vtedy uviedli, že viedol tajné rokovania s vládou v Kábule a obvinili Islamabad, že sa snaží mierový proces sabotovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies