Úrady práce podľa Beblavého manipulujú s nezamestnanosťou

NETKY.SK • 20 August 2013, 12:02 • 2 min
Úrady práce podľa Beblavého manipulujú s nezamestnanosťou

BRATISLAVA - Úrady práce a sociálnych vecí sa podľa poslanca za SDKÚ-DS Miroslava Beblavého snažia vylepšovať štatistiku o miere nezamestnanosti na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Podľa informácií z viacerých neanonymných zdrojov dostali zamestnanci úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, najmä sprostredkovatelia, príkaz čo najviac „očistiť“ evidenciu nezamestnaných a zlepšiť tak vláde imidž," uviedol opozičný poslanec. Ide podľa neho najmä o snahu vytlačiť z evidencie ľudí, ktorí si zarábajú malé sumy na dohody o vykonaní práce, v menšej miere aj o nezamestnané matky na rodičovskej dovolenke. "Vyzývam ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, aby zrušil tieto pokyny," uviedol Beblavý.

Ako upozornil Beblavý, od roku 2004 si môžu nezamestnaní privyrábať obmedzenú sumu na dohodu o vykonaní práce a pritom zostať v evidencii nezamestnaných. V súčasnosti ide o vyše 148 eur mesačne. Ešte koncom minulého roka predložilo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá by všetkých minidohodárov automaticky vyhodila z evidencie. Rezort práce však nakoniec od tohto zámeru ustúpil. "Máme však svedectvá, že sa to dnes deje inak, a to cez určenie termínov povinných návštev úradov práce práve na deň a čas, kedy si má nezamestnaný privyrábať na dohodu," tvrdí Beblavý. Dohodár sa tak podľa neho dostáva do neriešiteľnej situácie, keď buď príde o zárobok, alebo ho úrad práce vylúči z evidencie. "Nemáme k dispozícii aktuálne údaje, ale ich vytlačenie z evidencie môže merateľne znížiť mieru nezamestnanosti," konštatuje poslanec za SDKÚ-DS. Upozornil na to, že v roku 2011 si takto privyrábalo vyše 68 tisíc evidovaných nezamestnaných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies