Úradom sa podarilo zniesť do mesta vrak vrtuľníka, v ktorom zahynul miliardár Kellner

NETKY.SK • 3 Apríl 2021, 11:46 • 2 min
Úradom sa podarilo zniesť do mesta vrak vrtuľníka, v ktorom zahynul miliardár Kellner

ALJAŠKA – Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) vyzdvihol trosky vrtuľníku, v ktorom zahynulo päť osôb vrátane miliardára Petra Kellnera. Vyšetrovatelia budú skúmať, čo zapríčinilo jeho haváriu.

slovakia

left justify in out

Vrak vrtuľníka našli na ľadovci Knik bol premiestnený do mestečka Palmer. Informoval o tom regionálny šéf NTSB Clint Johnson. „Príde tím šiestich až ôsmych ľudí, ktorí budú najprv pracovať na vraku, pričom podniknú ďalšie činnosti v priebehu budúceho týždňa,“ priblížil Johnson ďalší postup.

 

V sobotu podľa neho zo Seattlu dorazí vyšetrovateľ poverený prípadom a zvyšok tímu ho bude nasledovať. Na ceste na Alijašku sú tiež dvaja špecialisti na vrtuľníky.

 

Jedného vyslal konštruktér vrtuľníku, firma Airbus, druhého výrobca motoru, spoločnosť Safran Helicopter Engines. Ako uviedol Johnson odborníkov čaká množstvo úkonov, aby sa dokázali vo vyšetrovaní pohnúť vpred.

 

Trosky vrtuľníku sa našli v nadmorskej výške približne 1830 metrov nad morom. Regionálny šéf verejnosť uistil, že experti vrak dôkladne zdokumentujú a podrobne preskúmajú, aby odhalili prípadné vaky na stroji, ktoré spôsobili nehodu.

 

Prečítajte si tiež: Pri havárii helikoptéry na Aljaške zahynul najbohatší Čech Petr Kellner

 

Vyšetrovateľ sa tiež vyslovil, že je veľmi rád, že sa vrak vôbec podarilo vyzdvihnúť z ľadovca vzhľadom na veľmi náročné poveternostné podmienky. „Sme šťastní, priam až nadšení, že sme vrak dokázali dostať do mesta,“ uviedol Johnson.

 

Helikoptéra Airbus AS350B3 sa zrútila so šiestimi ľuďmi minulú sobotu večer. Podľa všetkého narazila do svahu tesne pod hrebeňom. Vyšetrovatelia by tiež mohli zodpovedať aj otázku, prečo záchranári začali pátrať po nezvestnom stroji až dve hodiny potom, čo sa stratila z radaru a prestal vysielať satelitný signál.

 

Okrem 56-ročného Kellnera bol na palube aj český tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horský vodcovia Gragory Harms a sean McManamy. Nehodu prežil bývalý český reprezentant v snowboardingu David Horváth, ktorý je hospitalizovaný v nemocnici v meste Anchorage.

 

Mohlo by vás zaujímať: Kto bol Petr Kellner? Miliardár z Českej republiky, ktorý si užíval život bez záujmu médií



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies