Úradníka platobnej agentúry odsúdili za pýtanie úplatkov

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 15:03 • 2 min
Úradníka platobnej agentúry odsúdili za pýtanie úplatkov

BANSKÁ BYSTRICA – Podmienečný trest tri roky odňatia slobody, peňažný trest päťtisíc eur a zákaz činnosti na päť rokov uložil dnes sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bývalému úradníkovi Pôdohospodárskej platobnej agentúry 59-ročnému Petrovi Ostroluckému.

slovakia

left justify in out

Doktor prírodných vied priznal, že od dvoch žiadateľov o dotáciu v poľnohospodárstve požadoval úplatky v celkovej výške pätnásťtisíc eur. Sudca zároveň prepustil Ostroluckého z väzby, v ktorej bol od 28. februára z obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti a mariť vyšetrovanie.

Ešte v decembri minulého roku za rýchle vybavenie dotácie pre družstvo v Žemberovciach od jeho predsedu žiadal Ostrolucký percentá z celkovej sumy vyše 830-tisíc eur. Neskôr to spresnil na dve percentá, teda zhruba šestnásťtisíc eur. Nakoniec sa dohodli na dvanástich tisíckach, ktoré mal Ostrolúcky dostať v dvoch splátkach. V tom čase už predseda družstva spolupracoval s políciou a 17. februára Ostrolucký prijal prvú splátku, pri čom ho zadržala polícia.

 

Následne 22. februára rozšírili obvinenie voči úradníkovi Ostroluckému, pretože sa zistilo, že v januári od podnikateľského subjektu v okrese Rimavská Sobota žiadal úplatok tritisíc eur za vybavenie dotácie 146-tisíc eur. Vyžiadaný úplatok cez sprostredkovateľa dostal Ostrolucký na svoj účet. V tomto prípade za podplácanie stíhajú aj 51-ročného podnikateľa Tibora S., ktorý úplatok poskytol.

Podľa rozsudku je skúšobná lehota podmienečného odsúdenia Ostroluckého päť rokov a v nej sa bývalý štátny úradník musí podrobiť probačnému dohľadu súdu. Zároveň sa v tom istom čase nemôže zamestnať v orgánoch verejnej a štátnej správy. V prípade, že by Ostrolucký peňažný trest nezaplatil, mohol by ísť do väzenia na osem mesiacov.

Sudca po vyhlásení rozsudku uviedol, že trest je na dolnej hranici sadzby a zohľadňuje sa skutočnosť, že Ostrolucký sa priznal a doteraz viedol bezúhonný život. Podľa sudcu Ostrolucký urobil hanbu svojim kolegom v štátnej správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies