Úrad vlády ČR odmieta zverejniť Nagyovej plat

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 15:10 • 2 min
Úrad vlády ČR odmieta zverejniť Nagyovej plat

PRAHA - Jana Nagyová čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a podplácania.

slovakia

left justify in out

Český Úrad vlády odmietol v záujme ochrany osobného súkromia bývalej šéfky kancelárie premiéra Petra Nečasa Jany Nagyovej zverejniť jej plat. Uviedol to v sobotu internetový spravodajský server novinky.cz.

Denník Právo požiadal na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám inštitúciu o údaje o Nagyovej plate za obdobie od júla 2010 až do júnu 2013 vrátane jej prémií, odmien a prípadných naturálií.

"Je všeobecne známe, že údaje vzťahujúce sa na súkromie verejne činných osôb spravidla vzbudzujú záujem verejnosti, ktorá ich veľmi citlivo vníma a hodnotí ďaleko kritickejšie, ako keby išlo o údaje týkajúce sa radových občanov," odpísal šéf tlačového odboru Úradu vlády Jan Hrubeš.

Okrem toho podľa Hrubeša informácie o Nagyovej príjmoch "nevypovedajú o transparentnosti vynakladania verejných prostriedkov a v prípade ich poskytnutia by neprispeli k informovaniu spoločnosti vo veci verejného záujmu ani k realizácii verejného dohľadu nad výkonom štátnej správy".

Ako ďalej uviedla verejnoprávna televízia ČT24, na túto skutočnosť upozornil už aj Nadačný fond proti korupcii (NFPK), ktorý sa údaje snaží získať od apríla tohto roku. "V kontexte udalostí z posledných týždňov, predovšetkým s ohľadom na verejné priznanie Petra Nečasa, že Jana Nagyová je jeho milenkou, sa žiadosť NFPK javí o to naliehavejšia," uviedol pre spravodajskú televíziu riaditeľ Fondu Petr Soukenka.

Podľa kópií výplatných pások, ktoré začiatkom roku 2012 prenikli na verejnosť Nagyová k svojmu základnému platu dostávala 33.000 českých korún, k čomu jej boli vyplácané odmeny niekedy až vo výške 190.000 českých korún.

Jana Nagyová čelí obvineniu zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a podplácania. Podľa žalobcov dala vojenskej rozviedke sledovať niekoľko ľudí vrátane Nečasovej manželky a podieľala sa na podplácaní poslancov na čele s Petrom Tluchořom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona