Úrad vicepremiéra pre informatizáciu spustil kampaň k elektronickým schránkam

NETKY.SK • 26 Október 2016, 10:47 • 2 min
Úrad vicepremiéra pre informatizáciu spustil kampaň k elektronickým schránkam

BRATISLAVA – Viac ako 160 oslovených združení a stavovských organizácií či nový dočasný web. Aj takto odštartoval Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD) avizovanú informačnú kampaň k úradným elektronickým schránkam.

slovakia

left justify in out

Od januára budúceho roka bude totiž štát s firmami komunikovať elektronicky. List so žiadosťou o spoluprácu pri distribúcii dôležitých informácií odoslal úrad relevantným organizáciám, ktoré združujú desiatky tisícok právnických osôb zapísaných v obchodom registri. "Informačný leták by sa tak mal dostať ku všetkým, ktorých sa nový spôsob komunikácie so štátom týka. Prečítajú si ho komory účtovníkov a daňových poradcov, podnikateľské aliancie, priemyselné zväzy, všetky bankové inštitúcie a mnohí ďalší," priblížil.

 

Na dočasnom webe statutar.sk je zase možné nájsť odpovede na základné otázky týkajúce sa úradných elektronických schránok. Návštevníci sa na ňom dozvedia nielen to, kde si môžu aktivovať bezpečnostný kód BOK, ale môžu si pozrieť aj video návody k inštalácii potrebného softvéru. Web spustila Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá e-schránky prevádzkuje. Zároveň personálne posilnila ústredné kontaktné centrum, kde budú radiť vyškolení operátori. Dostupné je v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 h na telefónnom čísle +421 2 35 803 083.

 

"Pripomíname tiež, že je možné si e-ID kartu vybaviť na jednom z 86 oddelení dokladov polície, po novom už bez ohľadu na miesto trvalého pobytu," upozornil úrad vicepremiéra.

V počiatočnej fáze kampane, ktorá je zadarmo, plánuje úrad navyše rozposlať informácie všetkým, ktorých sa aktivácia schránok týka, a to prostredníctvom direct mailu ministerstva vnútra. Informácie medzi právnické osoby rozšíri tiež cez finančnú správu. Pripravovaná je účasť štátnych odborníkov na seminároch a školeniach, ako aj rozhovory v televíznych a rozhlasových programoch. Nasledovať bude platená mediálna kampaň a spustenie plnohodnotného webu.

 

Pellegrini uviedol, že hoci zákon platí už tri roky, úlohy koordinátora pre informovanosť verejnosti sa doteraz nikto nezhostil. "Úrad vznikol v júni a od júla pracujeme na tom, aby si či už ministerstvo vnútra, NASES alebo ministerstvo spravodlivosti plnili svoje úlohy a aby projekt úradných schránok zbehol s čo najmenšími ťažkosťami. Jedna hodina vášho času teraz vám v budúcnosti ušetrí množstvo času, pretože budete chodiť na úrady či poštu menej," zdôraznil.

 

V súvislosti s elektronickými schránkami bola prijatá novela zákona o e-Governmente, účinná od 18. októbra. Zmena legislatívy zjednodušila spôsob automatizovaného prístupu do schránok a zároveň sa zúžila automatická aktivácia e-schránok od 1. januára 2017 len na právnické osoby zapísané v obchodnom registri.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies