Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na rôznu škodlivú kozmetiku

NETKY.SK • 2 August 2016, 15:53 • 2 min
Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na rôznu škodlivú kozmetiku

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje zákazníkov na škodlivú kozmetiku, ktorá sa môže nachádzať v našich obchodoch. Ako agentúru SITA informoval Mediálny odbor ÚVZ, varovanie pred používaním týchto výrobkov nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Nemecku, Portugalsku a vo Švédsku.

slovakia

left justify in out

Prvým z nevyhovujúcich výrobkov je prípravok permanentného make-upu Dark coffee značky Golden Rose, ktorý pochádza z USA. Ide o hnedú suspenziu v sklenej fľaške s bielym uzáverom a nápismi v zlatej farbe. Vo výrobku bola zistená prítomnosť niklu.

 

Ďalším z výrobkov sú opaľovacie krémy značky Aloha pôvodom z Veľkej Británie. Výrobky obsahujú zmes konzervačných látok Methylchloroisothiazolinone a Methylisothiazolinone, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.

 

Ďalším z nevyhovujúcich výrobkov je farba na vlasy Permanent Powder Hair Colour - Henna značky Profix Organics Olive Oil / EBOCOS pôvodom z Indie. Výrobok obsahuje látky barium peroxide a 2-nitro p-phenylenediamine, ktoré nesmú byť súčasťou kozmetických výrobkov.

 

Ďalším nahláseným výrobkom je farba na vlasy Hair dye. Dôvodom je, že obsahuje nedovolený o-Aminophenol a na výrobku nie je ani uvedené povinné varovné označenie pre oxidačné farby na vlasy.

 

Ďalším nahláseným výrobkom je Cocoa Butter Lotion značky Ultra Glow pôvodom z USA. Výrobok obsahuje vitamín D3 – Cholecalciferol. Škodlivá pre zákazníkov je podľa hygienikov aj pomáda na vlasy The Original – Hair dye pomade značky Morgans pomade z Veľkej Británie. Výrobok obsahuje nepovolené farbivá Red 23 (CI 26100), Yellow 33 (CI 47000) a Green 3 (CI 61565).

 

Medzi nevyhovujúce produkty patrí aj farba na vlasy Soft sheen Karizma zo Spojených štátov, pretože obsahuje nepovolený o-Aminophenol. ÚVZ vystríha aj pred krémom na ruky Créme main Au Beurre de Karité Au Karité - Lavande pôvodom z Francúzska, pretože obsahuje nepovolený patogénny mikroorganizmus Pseudomonas aeruginosa.

 

Posledným nahláseným výrobkom je preparát na bielenie pokožky Skin Beautifying Milk – Milk Tone značky Clear Essence. Vo výrobku bola zistená látka hydrochinón.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies