Úrad verejného zdravotníctva kontroloval vzorky zo studní, v 72 zistil prekročenie hodnoty dusičnanov

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 16:25 • 2 min
Úrad verejného zdravotníctva kontroloval vzorky zo studní, v 72 zistil prekročenie hodnoty dusičnanov

BRATISLAVA – Vo vzorkách vody zo 72 studní boli prekročené hodnoty dusičnanov, v prípade jednej vzorky dusitanov. Na základe výsledkov bezplatného laboratórneho vyšetrenia 244 vzoriek, ktoré pri príležitosti Svetového dňa vody poskytol verejnosti Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

slovakia

left justify in out

"Dusičnany a dusitany sú najčastejšie prekračovanými chemickými ukazovateľmi v pitnej vode z individuálnych zdrojov (studní) a zo zdravotného hľadiska ich prekročenie nie je bezpečné najmä pre malé deti," uviedol Mikas.

 

Ako zdôraznil, ani vyhovujúce výsledky v ukazovateľoch dusičnany a dusitany nie sú dostatočné na preukázanie, či je voda z individuálneho zdroja pitná a zdravotne bezpečná. Na takéto posúdenie je podľa Mikasa potrebné vykonať analýzu ďalších mikrobiologických, biologických a fyzikálno-chemických ukazovateľov v rozsahu minimálneho rozboru. Ich hodnoty definuje príslušné nariadenie vlády SR, ustanovujúce požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu jej kvality.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies