Úrad varuje rodičov, zverejnenie fotografií detí na webe by mali zvážiť

NETKY.SK • 10 September 2015, 14:06 • 2 min
Úrad varuje rodičov, zverejnenie fotografií detí na webe by mali zvážiť

BRATISLAVA - Osobné údaje a súkromie si treba chrániť. Rodičia a ich deti by si mali dávať pozor najmä pri zverejňovaní osobných údajov vrátane fotografií na webe, napríklad na sociálnych sieťach. Zverejnenie by mali dobre zvážiť.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo Správy o stave ochrany osobných údajov za roky 2013 a 2014, ktorú poslancom ľudskoprávneho parlamentného výboru predniesla dnes šéfka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pötheová. "Každý rodič si musí rozmyslieť, čo urobí," povedala Pötheová, ktorá ale nikoho nechce poučovať. Nová doba priniesla nové technológie a treba sa s tým vyrovnať.

 

Pötheová poukázala na európske nariadenie, ktorého súčasťou bude aj ochrana osobných údajov. "Súčasťou je aj kapitola, ktorá sa venuje maloletým," povedala Pötheová. Slovenský úrad považuje za dôležitú ochranu dieťaťa. V nariadení by chcel, aby rodičia maloletých detí boli informovaní a vedeli o tom, kam dáva dieťa svoje údaje. "Do akej miery sa to podarí, je otázkou rokovaní," uviedla Pötheová.

 

V súčasnosti si podľa nej ľudia dostatočne neuvedomujú, do akej miery sú schopné najmä maloleté deti dávať na internet fotografie, popisy a podobne. Pötheovú prekvapuje aj súčasná prax škôl. "Dávajú podpisovať rodičom, že súhlasia so zverejňovaním údajov alebo fotiek na webstránkach škôl. Z môjho pohľadu je otázne, či je to bezpečné," poznamenala Pötheová, ktorá ako rodič nesúhlasí s takýmto zverejňovaním fotografií.

 

Vo svojej správe úrad formuluje odporúčania aj pre štátnu správu, podnikateľskú sféru aj dotknuté osoby. Štátna správa by mala podľa Pötheovej viac konzultovať s úradom. Zvlášť, keď sa prijímajú zmeny, ktoré môžu mať dosah na ochranu osobných údajov a súkromie jednotlivcov. "Pri získavaní a spracúvaní osobných údajov v podnikateľskom prostredí je potrebné dbať najmä na plnenie informačnej povinnosti pri získavaní osobných údajov od dotknutých osôb a bezpečnosť ich spracúvania," uviedla šéfa úradu v odporúčaní pre podnikateľov.

 

Dotknuté osoby by mali byť podľa nej nanajvýš obozretné pri ochrane svojich osobných údajov, vrátane svojich osobných dokladov. "Je potrebné venovať zvýšenú pozornosť komu, aké a na základe čoho (akej požiadavky) dotknuté osoby poskytnú svoje osobné údaje, ďalej aby aktívne chránili svoje osobné údaje, napríklad pred ich zverejňovaním, informovali sa o spracúvaní ich osobných údajov a nezabúdali na práva, ktoré dotknutým osobám zákon o ochrane osobných údajov v tejto súvislosti priznáva," píše sa v správe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona