Úrad v Japonsku sa ospravedlnil za zamestnanca, ktorý si chodil kupovať obed. Neuveríte, kvôli koľkým minútam

NETKY.SK • 25 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Úrad v Japonsku sa ospravedlnil za zamestnanca, ktorý si chodil kupovať obed. Neuveríte, kvôli koľkým minútam

TOKIO - Iný kraj, iný mrav. Japonská kultúra je posadnutá zdvorilosťami a z toho prameniacimi ospravedlneniami za sebemenší prehrešok proti formálnej etike. Vodohospodársky úrad v Kóbe sa v televízii ospravedlnil za svojho zamestnanca, ktorý v posledných siedmich mesiacoch opúšťal na tri minúty v pracovnej dobe svoje miesto, aby si kúpil obed do plastového obalu.

slovakia

left justify in out

Šazai kaiken je japonský termín pre ospravedlňujúcu tlačovú konferenciu, na ktorej sa chybujúci Japonci kajajú. Regionálna televízia ABC TV odvysielala 15. júna konferenciu usporiadanú spomínaným úradom.

Šéfovia úradu sa kajali, že si ich 64-ročný zamestnanec počas pracovnej doby dovolil cez ulicu skočiť pre obed.

 

Jeho prehrešku si v marci tohto roku všimol nadriadený a z muža nakoniec vypadlo, že sa podobného prečinu od septembra 2017 do marca 2018 dopusti 26-krát. Celkom tak zamestnanec štátu ukrojil z pracovnej doby nepovolených 78 minút.

 

"Takýto škandál je nesmierne poľutovaniahodný a radi by sme vyjadrili naše najúprimnejšie ospravedlnenia,“ zaznelo na zvolanej tlačovej konferencii. Prítomný bol previnivší sa úradník. Nasledovala poklona a informácia, že dotyčný bol na pol dňa suspendovaný.

 

Tieto verejné ospravedlnenia sú pre japonskú kultúru nesmierne dôležité. Význam pri nich hrá nielen oznámenie konkrétneho potrestania, ale aj voľba slov, oblečenia či dokonca dĺžka reči, píše server novinky.cz.

 

Je však nutné dodať, že toto už aj sami Japonci považujú za extrémny prípad, ktorý hraničí s bláznovstvom. „Usporiadať túto tlačovku stálo viac, než mal údajne premrhať on,“ znie jeden z umiernenejších komentárov na sociálnych sieťach.

 

Pracovná kultúra Japoncov je aj tak pre akúkoľvek inú kultúru ťažko predstaviteľná. Takmer štvrtina japonských zamestnancov napracuje okolo 80 hodín nadčasov mesačne, veľmi často neplatených. Okolo 12 percent z nich strávi na nadčasoch zhruba 100 hodín. K dispozícii majú Japonci minimálne 20 dní dovolenky, ale 35 percent si ju nevyberá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona