Úrad proti podvodom odporúčal získať späť 284 miliónov eur do rozpočtu EÚ

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 10:55 • 2 min
Úrad proti podvodom odporúčal získať späť 284 miliónov eur do rozpočtu EÚ

BRATISLAVA - Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) vlani ukončil 465 prípadov, ktoré viedli k odporúčaniam získať späť 284 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z jeho 13. výročnej správy, na ktorú upozornil Úrad vlády SR. V čase jej publikovania už príslušné orgány mali zo spomínanej odporúčanej sumy 94,5 milióna eur späť. OLAF vyšetruje podvody v súvislosti s rozpočtom EÚ, korupciu a závažné porušenia pravidiel v rámci európskych inštitúcií. Počas roka 2012 posilnil svoju vyšetrovaciu funkciu. Vyšetrovania OLAF sa zefektívnili a celková priemerná dĺžka vyšetrovaní prípadov sa skrátila o sedem mesiacov. Najmä fáza výberu nových prípadov sa významne skrátila zo 6,8 mesiaca na 1,4 mesiaca. „V roku 2012 si OLAF udržal vysoké tempo boja proti podvodom a zachoval si politiku nulovej tolerancie voči korupcii. Vynikajúce výsledky uvedené v tejto správe sú prejavom záväzku OLAF dosahovať efektívnosť a vysokú kvalitu vyšetrovaní. Na dosiahnutie plného účinku v našom boji proti podvodom je nevyhnutná spolupráca našich partnerov a členských štátov. Pre znovuzískanie zneužitých peňazí Európskej únie a postavenie páchateľov pred súd sú podstatné rozhodné opatrenia,“ uviedol generálny riaditeľ OLAF Giovanni Kessler.


V roku 2012 prudko klesla dĺžka trvania vyšetrovania a koordinácie prípadov, ktorým sa OLAF venoval. Dosiahla priemerne 22,6 mesiaca, a to vrátane fázy výberu. Je to 22 percentný pokles v porovnaní s rokom 2011. Už spomínané priemerné trvanie fázy výberu prípadu sa skrátilo o 80 percent oproti predchádzajúcemu roku. "Vďaka novým a lepším postupom výberu môže OLAF rozhodnúť rýchlejšie o otvorení prípadu," konštatuje správa. OLAF vlani prijal a riešil 1 264 prichádzajúcich informácií, čo je o 21 percent viac než v roku 2011. "Prichádzajúce informácie pochádzajú prevažne zo súkromných zdrojov, avšak počet položiek prijatých od členských štátov sa zdvojnásobil, čo signalizuje zvýšenú dôveru v OLAF". 

Úspechy OLAF v roku 2012 boli výsledkom jeho veľkej vnútornej reorganizácie v kombinácii so zavádzaním nových vyšetrovacích a pracovných postupov. Prispeli k jasnejšiemu rozdeleniu zodpovedností a zníženiu režijných nákladov, čím sa zefektívnila jeho činnosť. OLAF naďalej prispieval k tvorbe a zavádzaniu stratégií boja proti podvodom a k tvorbe právnych predpisov. V mene Európskej komisie OLAF úspešne reprezentoval Európsku úniu počas vyjednávacieho procesu o protokole o odstránení nezákonného obchodu s tabakovými výrobkami k Rámcovému dohovoru Svetovej zdravotníckej organizácie o kontrole tabaku. Spolu s Generálnym riaditeľstvom pre spravodlivosť OLAF pripravil legislatívny návrh o zriadení Úradu Európskeho verejného prokurátora (EPPO). Návrh má byť prijatý v roku 2013. Jeho cieľom je posilniť vyšetrovanie a stíhanie podvodov v súvislosti s rozpočtom EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies