Úrad pre dohľad prešetruje úmrtia klientov v DOS Zlatý vek

NETKY.SK • 12 Január 2017, 09:39 • 2 min
Úrad pre dohľad prešetruje úmrtia klientov v DOS Zlatý vek

NITRA – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) prešetruje úmrtia klientov v Dome ošetrovateľskej starostlivosti (DOS) Zlatý vek v Nitre. Zisťuje, či ich smrť nesúvisela s pochybením pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

DOS Zlatý vek je súkromné zariadenie, nachádza sa v areáli Fakultnej nemocnice v Nitre. „Úrad v súčasnosti vykonáva na základe podnetov dva dohľady v tomto zariadení. Obidva podnety sa týkajú úmrtia pacientov v súvislosti s možným pochybením pri poskytovaní ošetrovateľskej starostlivosti. Zároveň úrad začne tento týždeň vykonávať na základe vlastnej iniciatívy ďalšie dva dohľady zamerané na úmrtie pacientov,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ÚDZS Andrea Pivarčiová.

 

V decembri 2016 upozornila poslankyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Renáta Kolenčíková (nezaradená) na to, že klienti DOS Zlatý vek žijú v zlých podmienkach. Podľa jej slov sa na ňu obrátili viacerí príbuzní týchto klientov a sťažovali sa na zlú kvalitu poskytovaných služieb. „Ja som sa tam bola anonymne pozrieť a naozaj, keď som videla a hlavne cítila ten smrad, tú špinu... Tí ľudia neboli prebalení a nebolo o nich postarané tak, ako by v 21. storočí malo byť,“ povedala Kolenčíková. Na zlé podmienky upozornila svojich kolegov poslancov v na krajskom zastupiteľstve. Tí zariadeniu napriek tomu následne schválili dotáciu 25-tisíc eur. Manažér Zlatého veku Marián Bíró všetky obvinenia odmietol, podľa neho sa nezakladajú na pravde. „Mali sme tu krajského lekára pána Ševčíka, ktorý si overil naše zariadenie, prešiel si všetky priestory, bol spokojný,“ povedal v decembri Bíró. Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Ľubomír Ševčík jeho slová potvrdil. Pri kontrole zistil síce aj nedostatky, ale podľa jeho slov neboli závažné, boli skôr administratívneho charakteru. Dozor v zariadení chce zopakovať.

 

Kolenčíková poskytla médiám list od 80-ročného Jána T. z Vrábeľ, ktorému v Zlatom veku zomrela manželka. V liste napísal, že jeho manželka zomrela na zápal močových ciest a následnú urosepsu, ktorú dostala v dôsledku „doslova katastrofálnej lekárskej a ošetrovateľskej starostlivosti". Mala dlho zavedený katéter na odvod moču. „Keď o stave manželky informoval priateľa urológa, ten reagoval, že katéter treba ihneď vybrať, lebo tam môže vzniknúť zápal. Urológ, ktorý sa ukázal Zlatom veku, bol na to upozornený, neurobil žiadne vyšetrenie, katéter tam ponechal. Pre personál je predsa lepší katéter, ako vymieňať plienky,“ píše sa v liste.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona