Úrad pre dohľad bude poslancov pravidelne informovať o plnení ozdravného plánu VšZP

NETKY.SK • 8 Február 2017, 14:25 • 2 min
Úrad pre dohľad bude poslancov pravidelne informovať o plnení ozdravného plánu VšZP

BRATISLAVA – Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) bude poslancov v parlamentnom zdravotníckom výbore pravidelne informovať o plnení ozdravného plánu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), ktorá je v strate. Výbor k tejto povinnosti zaviazal úrad uznesením.

slovakia

left justify in out

Malo by to byť na mesačnej báze, prvé informácie od ÚDZS môžu poslanci očakávať v máji tohto roka. Parlamentný zdravotnícky výbor ozdravný plán prerokoval a vzal na vedomie. ÚDZS odobril plán koncom minulého roka.

 

Poslancov výboru počas diskusie zaujímalo, ako sa plnenie ozdravného plánu dotkne pacientov. Šéf VšZP Miroslav Kočan opäť uistil, že to neohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti v nemocniciach ani ambulanciách. Informácia o rušení niektorých ambulancií ľudí nemá znepokojovať, upozornil. VšZP podľa neho ruší zmluvy "iba s tými neefektívnymi", najmä pre súbeh praxe lekára v nemocnici aj v súkromnej ambulancii.

 

V otázke preplácania nadlimitov zo strany VšZP, nemajú ale poskytovatelia podľa Kočana v najbližšom čase čakať "veľké zázraky". Malo by sa to "zmierniť", výnimkou majú byť nemocnice. "V tomto roku budeme ešte diskutovať, koľko budeme na nadlimity alokovať," povedal Kočan.

 

Členov výboru takisto zaujímalo, či Kočan urobí kompletnú revíziu zmlúv, ktoré podpísali predchádzajúce vedenia VšZP. Podľa Kočana sa to už deje. Dôkazom má byť podľa neho rušenie zmlúv práve s niektorými "neefektívnymi ambulanciami". Ďalšími zmluvami sa bude VšZP ešte zaoberať.

 

VšZP je najväčšou zdravotnou poisťovňou na trhu. V strate je od minuloročného augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Musela preto vypracovať ozdravný plán. Pôvodne sa vlani očakávala strata na úrovni asi 250 miliónov eur. V dôsledku vyššej platby za štátnych poistencov posledné dva mesiace v roku 2016 a lepších nákladov na zdravotnú starostlivosť ju však Kočan odhaduje na 200 až 210 miliónov eur.

 

VšZP ešte v takejto vysokej strate nebola. Doteraz najvyššiu mala v roku 2010, a to viac ako 120 miliónov eur. Štátna zdravotná poisťovňa bude podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) v strate aj tento rok. VšZP chce v roku 2017 vlastnými úsporami ušetriť viac ako 115 miliónov eur na nákladoch. Od štátu je na jej dofinancovanie potrebných asi 150 miliónov eur. Tie by sa do VšZP mohli dostať cez zvýšenú sadzbu za poistencov štátu. Štát by chcel takýmto spôsobom "naliať peniaze" do celého systému. Ak by časť takto získaných peňazí VšZP nestačila, poisťovňa avizuje rokovania o úverovom rámci s komerčnými bankami.

 

Koľko peňazí by do VšZP išlo cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, Drucker zatiaľ nepovedal. Chce si počkať na výsledky účtovného auditu vo VšZP. Tie by mohli byť známe niekedy v marci. Zvýšenie sadzby by do legislatívneho procesu mohlo ísť v máji či júni. "Netajíme sa tým, že viac zdrojov nám pomôže," povedal Kočan. Deklaroval, že VšZP bude so zdrojmi "pracovať čo najefektívnejšie".

 

Sadzba za poistencov štátu je v súčasnosti 3,78 percenta. Pre tento rok sa znižovala z minuloročných vyše štyroch percent.

V roku 2018 by sa VšZP mala podľa Druckera mala dostať do pozitívneho hospodárenia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies