Úrad práce inicioval stretnutie rodičov malého Dominika

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 18:40 • 2 min
Úrad práce inicioval stretnutie rodičov malého Dominika

KOŠICE – Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Košiciach dnes vo svojich priestoroch inicioval stretnutie s Erikou Vasiľovou - matkou päťročného syna Dominika, ktorého jej košický okresný súd dočasne odňal zo starostlivosti, s jeho otcom a zástupcom Centra pre obnovu rodiny Dorka n.o.. Ako informoval hovorca úradu Igor Jakeš, účelom stretnutia bolo dohovoriť spôsob a termín stretávania sa rodičov s dieťaťom.

slovakia

left justify in out

„Dohodnuté bolo stretnutie matky s dieťaťom v stredu 29. mája za účasti psychológa a ustanoveného kolízneho opatrovníka, v zariadení centra Dorka. Matke bola poskytnutá informácia, že dieťa bude ubytované v zariadení centra Dorka,“ informoval Jakeš. Dodal, že otec Dominika, ktorý s jeho matkou nežije v spoločnej domácnosti, sa na stretnutí vyjadril, že teraz sa o dieťa nemôže postarať pre pracovnú vyťaženosť, ale do budúcna túto možnosť využije.

Úrad práce Košice sa na základe písomného podnetu z Centra pre obnovu rodiny Dorka obrátil na súd. Jakeš uviedol, že podnet obsahoval natoľko závažné informácie o psychickom a fyzickom týraní dieťaťa, že bolo v životnom záujme dieťaťa dočasne odobrať dieťa matke, kým nebudú vykonané potrebné úkony odborného a psychologického poradenstva.

Okresný súd Košice I. na základe návrhu úradu práce rozhodol 22. mája o predbežnom opatrení - o dočasnom odobratí dieťaťa a úrad rozhodnutie vykonal 23. mája. Rozhodnutie o predbežnom opatrení bolo prostredníctvom Centra pre obnovu rodiny Dorka doručené matke dieťaťa. Podľa informácie centra, matka toto rozhodnutie po oboznámení sa s obsahom pokrčila so slovami "je to len zdrap papiera".

Ako informoval Jakeš, úrad s matkou komunikuje a sleduje ju už od októbra 2008 pre úpravu rodičovských práv a povinností voči dieťaťu. Doplnil, že matka bývala v Dorke n.o. od marca tohto roku a podľa podnetu sa opakovane vyskytovali prípady bolestivých fyzických trestov a psychického týrania. Tresty boli bezdôvodné a zapríčinené náladou matky. Jedným z posledných prípadov bola situácia, keď matka nútila svoje päťročné dieťa stáť niekoľko hodín na chodbe vo večerných hodinách, aby sa tak vraj unavilo a spalo. Matka nepripustila ani zásah spolubývajúcich, ktorí boli svedkami tohto fyzického a psychického týrania. Matka na dohovor sociálnych pracovníčok v Dorke n.o. reagovala, že si s dieťaťom môže robiť, čo chce.

Podľa informácií úradu práce Centrum pre obnovu rodiny Dorka n.o. podalo trestné oznámenie na matku pre fyzické a psychické týranie dieťaťa. Jakeš zdôraznil, že postup úradu smeruje k ochráneniu zdravia a života dieťaťa a pomoci matke, aby sa k nej dieťa mohlo vrátiť do starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies