ÚPV podporil vyššiu materskú aj príspevok na starostlivosť o dieťa

NETKY.SK • 3 November 2015, 12:29 • 2 min
ÚPV podporil vyššiu materskú aj príspevok na starostlivosť o dieťa

BRATISLAVA – Ústavnoprávny výbor (ÚPV) NR SR odsúhlasil zvýšenie materskej dávky aj maximálnej sumy príspevku na starostlivosť o dieťa. Odobril aj ďalšie návrhy z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

slovakia

left justify in out

Materská dávka na Slovensku má vzrásť zo súčasných 65 % na 70 % denného vymeriavacieho základu. Počíta s tým novela zákona o sociálnom poistení. Zvýšenie dávky je súčasťou druhého sociálneho balíčka vlády Roberta Fica (Smer-SD). Cieľom tohto kroku je podporiť rodiny. Zvýšenie percentuálnej časti vymeriavacieho základu na výpočet sumy materského by sa malo v budúcom roku dotknúť mesačne priemerne 24.240 osôb poberajúcich túto dávku. Priemerná mesačná suma materského by mala predstavovať v roku 2016 sumu 459,6 eura. V porovnaní so súčasným stavom to predstavuje nárast o 32,8 eura.

 

Výbor odsúhlasil aj novelu zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa. Počíta s tým, že maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa sa zvýši z 230 eur na 280 eur mesačne. A to v prípade, ak starostlivosť dieťaťu do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Podľa ministerstva práce vyplýva navrhovaná suma z reálnych nákladov rodičov vychádzajúcich z doterajšieho poskytovania príspevku. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR vo februári 2014 bola priemerná výška úhrady rodičov za starostlivosť o dieťa v sume 269,88 eura a vo februári tohto roka 272,66 eura.

 

Poslanci hovorili aj o novele zákona o službách zamestnanosti, ktorú podporili tiež. Novela má zaviesť nový príspevok na nájom pre ľudí, ktorí si nájdu prácu, či rozšíriť možnosti získať absolventskú prax a dodatočné vzdelanie prostredníctvom rekvalifikačných kurzov. Rezort práce chce vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí si vedia nájsť dlhodobejšie zamestnanie na pracovný pomer mimo svojho trvalého bydliska v regiónoch Slovenska vzdialených viac ako 70 kilometrov. Navrhuje preto nový príspevok na podporu mobility, ktorý budú vyplácať úrady práce. Podmienkou je, že si ľudia nájdu riadny pracovný pomer, minimálne však na pol roka.

 

Výborom prešiel aj návrh zákona o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na poskytovanie služieb. Vďaka nemu sa má medzi členskými štátmi Európskej únie (EÚ) prehĺbiť spolupráca pri kontrolách a poskytovaní informácií o vysielaných zamestnancoch. Taktiež sa majú zaviesť kritériá pri posudzovaní zamestnávateľov, aby sa tak zabránilo vzniku schránkových firiem. Návrhom sa má do slovenskej legislatívy preniesť európska smernica o vysielaní pracovníkov spoločnosťami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies