Upršaný júl: Len dva dni boli bez búrky

NETKY.SK • 6 August 2014, 09:34 • 2 min
Upršaný júl: Len dva dni boli bez búrky

BRATISLAVA - Tohtoročný júl sa zapísal na Slovensku ako búrkový. Búrky samozrejme k letu patria a v našich zemepisných šírkach nie sú ničím výnimočným. Zaujímavosťou je, že na celom území Slovenska sme v júli zaznamenali až 29 dní s búrkou.

slovakia

left justify in out

Len dva dni bolo Slovensko bez búrkovej činnosti, a to 4. 7. a 12. 7. V ostatných júlových dňoch boli búrky na Slovensku zaznamenané aspoň na jednej meteorologickej stanici. Najviac búrkových dní sa vyskytlo na meteorologických staniciach Sliač (18), Bratislava-letisko, Liesek (16), Dolný Hričov, Poprad (15). Viac ako 10 dní s búrkovou činnosťou zaznamenali aj stanice Kuchyňa-Nový Dvor, Štrbské Pleso, Gánovce, Prievidza, Čadca, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Oravská Lesná, Chopok, Turčianske Teplice, Kráľová pri Senci. Najmenej búrkových dní bolo na staniciach na východnom Slovensku - Somotor a Čaklov (3), Medzilaborce a Spišské Vlachy (4).

 

V minuloročnom júli bolo na Slovensku zaznamenaných 19 dní s búrkou, ktorá sa vyskytla aspoň na jednej meteorologickej stanici. Čiže, počas viac ako tretiny mesiaca bolo naše územie bez výskytu búrkovej činnosti.

 

Premenlivejší charakter júla 2014 bol výsledkom kombinácie veľmi teplého a vlhkého počasia, vďaka ktorému v priebehu dňa dochádzalo k rozvoju kopovitej oblačnosti a búrok, ktoré boli spojené s lokálnymi, krátkymi, ale o to intenzívnejšími búrkovými lejakmi. Práve vplyvom búrkových lejakov a prehánok bolo priestorové rozloženie zrážok na území Slovenska nerovnomerné. Najmä niektoré severné a stredné oblasti zasiahnuté výdatnými a intenzívnymi dažďami zaznamenali nadnormálne mesačné úhrny zrážok. Najvyššie mesačné úhrny v júli boli zaznamenané v oblasti Tatier, Liptova, Malej Fatry, Oravy, ale aj Pohronia, čiastočne Ponitria. Ich hodnoty sa pohybovali väčšinou v intervale od 140 do 300 mm. Značný podiel na celkovom mesačnom úhrne zrážok tvorili spomínané búrkové lejaky na úkor trvalých veľkopriestorových dažďov.

 

Informácie poskytla Gabriela Ivaňáková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona