Upršané leto zvýšilo návštevnosť hradov či múzeí

NETKY.SK • 26 September 2014, 14:04 • 2 min
Upršané leto zvýšilo návštevnosť hradov či múzeí

ŽILINA - Žilinský samosprávny kraj hodnotí končiacu sa letnú turistickú sezónu ako úspešnú, pod vyššiu návštevnosť hradov či múzeí, ktoré spravuje, sa podľa neho podpísalo aj nepriaznivé počasie, keď ľudia namiesto kúpalísk vyhľadávali kultúru.

slovakia

left justify in out

Napríklad Oravský hrad navštívilo o deväťtisíc dovolenkárov viac ako počas vlaňajšieho leta, Budatínsky hrad dokonca privítal dvojnásobok turistov. „Už tradične je najnavštevovanejšou pamiatkou v kraji Oravský hrad, ktorý počas letných mesiacov navštívilo takmer 95-tisíc turistov, čo je o deväťtisíc viac ako počas minulého leta. Len v mesiaci august si prišlo pozrieť tento skvost našej histórie takmer 50-tisíc ľudí,“ informoval predseda kraja Juraj Blanár. Všetkých osem expozícii Oravského múzea, ktoré okrem hradu spravuje napríklad aj Hviezdoslavovu hájovňu či Oravskú lesnú železnicu, dokázalo počas tohto leta prilákať viac návštevníkov ako vlani, dokopy až 118 548, čo je nárast o vyše 13-tisíc.

 

Päť expozícií Považského múzea v Žiline vrátane hradov Budatín a Strečno, privítalo cez leto takmer 46-tisíc ľudí, čo je o 5 349 viac ako vlani. Najvýraznejší skok zaznamenal Budatínsky hrad v Žiline, ktorý oproti minuloročným 2 377 návštevníkom napočítal toto leto až 5 742 turistov. „Ako správna sa ukázala investícia rekonštrukcie veže Budatínskeho hradu, ktorý láka záujem verejnosti. Viac ako dvojnásobný nárast návštevnosti hradu je toho jasným dôkazom. V rekonštrukcii tejto národnej kultúrnej pamiatky budeme pokračovať aj vďaka úspešnému čerpaniu eurofondov a sprístupníme aj ďalšie priestory hradu širokej verejnosti,“ dodal Blanár. O 547 návštevníkov menej privítala expozícia Jánošík a Terchová v Terchovej, čo je podľa Blanára najmä dôsledkom ničivej povodne v susednej Vrátnej doline. Expozíciu v Terchovej si prišlo pozrieť 4 083 návštevníkov.

 

Liptovské múzeum v Ružomberku, ktoré spravuje desať expozícii, napočítalo cez leto 87 147 návštevníkov. Takmer 32-tisíc z nich navštívilo Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline, 6 776 hrad Likava a 2 836 múzeum Čierny Orol v Liptovskom Mikuláši. Na Kysuciach turisti najviac vyhľadávali historickú lesnú úvraťovú železničku, ktorá obslúžila 26 256 cestujúcich a Skanzen vo Vychylovke, ktorý si pozrelo 15 742 návštevníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies