Uprising Reggae Festival na Zlatých pieskoch ponúkol opäť známych interpretov

NETKY.SK • 28 August 2016, 10:12 • 2 min
Uprising Reggae Festival na Zlatých pieskoch ponúkol opäť známych interpretov

BRATISLAVA - Kroky tisícov fanúšikov zo Slovenska aj zahraničia smerovali tento víkend do bratislavského rekreačného areálu Zlaté piesky na deviaty ročník najväčšieho reggae hudobného stretnutia Uprising Reggae Festival. V slovenskej metropole sa 26. a 27. augusta predstavilo viacero zvučných svetových mien tohto žánru.

slovakia

left justify in out

Druhý večer na hlavnom pódiu otvárala formácia Kassay', ktorá je na scéne od roku 1979. Vznikli na karibskom ostrove Guadeloupe a ešte v roku 1979 vydali prvý album Love and Ka Dance. Na svojom konte majú viac ako tri desiatky vydaných albumov vrátane kompilácií, takže majú z čoho vyberať. Hodinový playlist tejto pätnásťčlennej kapely bol prierezom ich doterajšej tvorby, v ich podaní zazneli aj úspešné piesne Sye bwa, Solei, Sé dam bonjou, Wep wep či Ou lé, ktoré bodovali v hitparádach.

 

Kasav' sú zakladateľom tanečného štýlu Zouk. Ten vznikol zo štýlu compas pochádzajúceho z Haiti, pričom je v ňom cítiť aj zmes funky s rockom. Nový hudobný štýl prijali fanúšikovia s veľkým potešením hneď po ich prvom albume Love and Ka Dance, ktorý inšpiroval aj množstvo ďalších interpretov. Väčšinou spievajú kreolskou francúzštinou, čo však nerozumejúcich fanúšikov vôbec neodrádza.

 

Rodák z Londýna Lion D (1982), syn talianskej matky a nigérijského otca, je rýchlo stúpajúca hviezda európskej reggae scény, čo dokázal aj na Uprisingu piesňami Try Afta You, Racial Discrimination, Blaze Up či Ruff Inna Town. Úspech si vyslúžil aj u uznávaných hudobných kritikov, ktorí ho považujú za obrovský talent. Prispeli k tomu aj úspešné albumy The Burning Melody, Reap What you Sow, Catch The Vibe a Heartical Soul. Inšpiráciu berie v rastafariánstve, nerobí mu problém prechádzať od spevu k deejay-ingu všetkými štýlmi cez new roots reggae, hip hop až k dancehall-u. Vystúpenie Liona D patrilo na festivale medzi najlepšie.

 

Pravé reggae z ostrova slnka Jamajky priviezol na Zlaté piesky Tarrus Riley (1979). Narodil sa síce v známej newyorskej štvrti Bronx, od mala však vyrastal na Jamajke. Prvú skladbu naspieval už v trinástich rokoch, v roku 2004 vydal debutový album Challenges. Pri druhom albume Parables sa zoznámil so saxofonistom Deanom Fraserom, s ktorým spolupracuje dodnes. Na svojom konte má dnes šesť vydaných albumov, najnovší Love Situation je z roku 2014. Fanúšikovia tohto žánru poznajú jeho piesne Gimme Likke One Drop, My Day, Superman, Stay With You či Good Girl Gone Bad, ktoré zazneli aj z pódia.

 

Tarrus priviezol do Bratislavy aj šarmantnú jamajskú speváčku Alaine Laughton (1978). Narodila sa síce v americkom New Jersey, od mala ako on vyrastala na Jamajke a samozrejme žila s hudbou. Profesionálne sa venuje spevu od roku 2004, vydala tri albumy, tretí Ten Of Hearts je z roku 2015. Známe sú jej skladby No Ordinary Love, Color Blind, Touch či Without You, ktoré uviedla aj na Uprisingu.

 

Formácia Sugarhill Gang patrí k priekopníkom hip hopu. Svojím funky oldschool štýlom sa stali senzáciou 80. rokov a vôbec prvými rapovými hviezdami. Ich prvý hit Rapper's Delight je z roku 1979. Úspech im priniesli aj skladby La La Song, 8th Wonder či Apache. Slávna zostava Wonder Mike, Master Gee, Hen Dogg a Dj Dynasty sa po rokoch dala opäť dokopy a koncertuje v Európe. Ani netreba dodávať, že počas ich vystúpenia neostal v pokoji ani jeden fanúšik. Ich vystúpenie bolo dokladom toho, že aj tento štýl k tomuto podujatiu patrí.

 

Uprising Reggae Festival a jeho deviaty ročník už pár hodín patrí histórii. Záver festivalu patril rakúskej mixerskej dvojici Irie Sound, ktorá vypínala zvukovú aparatúru dnes ráno o šiestej hodine. Na scéne Aréna končil bratislavský producent a Dj Inkwall iba o hodinu skôr.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies