Úprava ciest I. triedy na priecestiach bude stáť 6 mil. eur

NETKY.SK • 19 August 2015, 14:35 • 2 min
Úprava ciest I. triedy na priecestiach bude stáť 6 mil. eur

BRATISLAVA - Slovenská správa ciest (SSC) vynaloží na uskutočnenie prác na úrovňových železničných priecestiach na cestách I. triedy takmer 5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, resp. 6 mil. eur vrátane dane.

slovakia

left justify in out

Zákazku pridelila skupine stavebných firiem Cesty Nitra, a.s. (vedúci člen) a Eurovia SK, a.s. Košice. Ako vyplýva z výsledku verejnej súťaže, vyhlásenej v januári tohto roka, cestári dostali iba jednu ponuku, čiže od vybraného zhotoviteľa.


Stavbári majú na vybraných priecestiach zabezpečiť výmenu a doplnenie zvislého dopravného značenia, úpravu vodorovného značenia, inštaláciu LED solárnych dopravných gombíkov a výmenu asfaltového krytu na priecestiach. Predpokladaná cena prác plánovaných na šesť mesiacov bola 5,33 mil. eur bez dane (6,4 mil. eur s daňou). Projekt bude financovaný s využitím peňazí Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava.
Cestári vybrali za zhotoviteľa rekonštrukcie križovatky ciest I/78 Oravský Podzámok - hranica s Poľskom a II/520 Tvrdošín - Krásno nad Kysucou v obci Lokca v okrese Námestovo firmu Cestné stavby Liptovský Mikuláš, spol. s r. o. Tá má práce vykonať za 256 tis. eur bez dane (307,21 tis. eur s daňou) počas piatich mesiacov. Vyplýva to z vyhodnotenia výzvy na predkladanie ponúk zverejnenej vo februári, ponuku predložilo osem uchádzačov. Odhadované náklady prác boli 392,44 tis. eur bez dane.


Rekonštrukcia križovatky je podľa správy ciest potrebná, pretože pri súčasnej dopravnej frekvencii a stave križovatky vznikajú kolízie vychádzajúcich áut z cesty II. triedy na cestu I. triedy. Po obnove križovatky sa odstráni kolízny bod a zároveň sa má zlepšiť jej priepustnosť. "Rekonštrukcia križovatky zahŕňa šírkovú úpravu štátnej cesty I/78 a II/520 - dobudovanie prídavného pruhu pre odbočenie vľavo z cesty I/78 pre smer do obce Breza, doriešenie ochranného ostrovčeka, riešenie a doplnenie odvodňovacieho systému cesty - spevnenie existujúcich nespevnených rigolov, vybudovanie nových kalových jám, dobudovanie nespevneného rigolu a odvodnenie rozšírenej zemnej pláne, rozšírenej štátnej cesty," uviedla SSC.


Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje cesty I. triedy a vykonáva pre ne investičnú činnosť. Generálne riaditeľstvo SSC je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky majú zastúpenie v Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Investičná výstavba a správa ciest (IVSC) Bratislava má na starosti cesty I. triedy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji, IVSC Žilina v Žilinskom a Trenčianskom kraji, IVSC Banská Bystrica v Banskobystrickom kraji a IVSC Košice v Košickom a Prešovskom kraji.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies