Upratovačka, opatrovateľka, či doučovateľ zarobia na živnosť viac ako v práci na plný úväzok

NETKY.SK • 15 August 2017, 16:30 • 2 min
Upratovačka, opatrovateľka, či doučovateľ zarobia na živnosť viac ako v práci na plný úväzok

BRATISLAVA - Ak by upratovačky pracovali na živnosť, mesačne by zarobili dvojnásobok toho, čo im dá zamestnávateľ pri trvalom pracovnom pomere. Portál Domelia.sk spravil veľké porovnanie zárobku domácich pomocníkov s priemernými mzdami na podobných pozíciách.

slovakia

left justify in out

Vymeniť istotu fixného mesačného platu za možnosť flexibilného narábania so svojim časom predstavuje pre množstvo ľudí riziko. Často im totiž chýba dostatok odhodlania. Ukazuje sa však, že väčšinou netreba robiť žiaden vážny biznis, k slušným peniazom sa totiž dá dostať napríklad  aj prácou v domácnosti. Niektoré domáce práce sú totiž pri hodinovej sadzbe zaplatené omnoho lepšie ako riadne zamestnanie. Porovnávané pritom boli hrubé príjmy bez daňovo-odvodového zaťaženia. 

 

Na rovnaký plat stačí o polovicu kratší pracovný čas

Najväčší rozdiel v príjmoch medzi trvalým pracovným pomerom a živnosťou, by pocítili ľudia, ktorí sa živia upratovaním. Upratovačka v domácnosti stojí na portáli Domelia.sk v priemere 6,73 eura na hodinu. V porovnaní s ľuďmi, ktorí pracujú v upratovacích službách na trvalý pracovný pomer je to výrazne nadštandardný zárobok. Priemerný plat upratovačky na Slovensku je totiž podľa portálu Platy.sk 495 eur v hrubom. Upratovačka si takúto sumu dokáže zarobiť už za necelé dva týždne.

 

Koľko si možno zarobiť prácou doma pri 150 hodinách mesačne a aká je priemerná mzda na podobnej pozícii?

 

img

 

Súkromné opatrovateľky detí si za hodinu pýtajú v priemere 5,94 eura. Pri takejto  hodinovej odmene by mohli za mesiac zarobiť až 748 eur. Pri výpočtoch mesačnej odmeny za prácu sa pri porovnávaní počítalo iba so skrátenou 6-hodinovou prácou počas 21 dní. To znamená, že tieto čísla platia pre 126-hodinovú prácu za mesiac. Ak si túto dobu porovnáme napríklad s augustom 2017, ide o 50 odpracovaných hodín menej. Klasický zamestnanec na trvalý pracovný pomer odpracuje totiž tento mesiac 22 dní po 8 hodín, teda 176 hodín.

 

Učitelia zbohatnú viac na doučovaní ako v práci

Veľká časť pedagógov sa otvorene hlási k tomu, že svoj mesačný príjem a rodinný rozpočet navyšujú aj súkromným doučovaním. Učiteľ na základnej škole zarobí podľa Platy.sk v priemere 850 eur v hrubom. Doučovatelia matematiky si za posledný rok pýtali v priemere 8,17 eura na hodinu. S takýmto príjmom by im stačilo súkromne odučiť päť hodín denne 20 dní v mesiaci (sto hodín za mesiac) a stále by mali o pár eur lepší plat ako ich kolegovia zo škôl. Tí navyše v práci trávia neporovnateľne viac času, s väčším počtom žiakov a často aj bez možnosti individuálneho prístupu k nim.  

 

Pri doučovaní hry na hudobný nástroj stačí dokonca pracovať každý deň ešte o hodinu menej a učiteľ sa platovo vyrovná svojim kolegom v základnej umeleckej škole s hrubým mesačným príjmom 681 eur v hrubom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies