Upratovači lietadiel štrajkovali v New Yorku zo strachu pred ebolou

NETKY.SK • 10 Október 2014, 06:48 • 2 min
Upratovači lietadiel štrajkovali v New Yorku zo strachu pred ebolou

NEW YORK - Približne 200 upratovačov vnútorných priestorov lietadiel na newyorskom letisku LaGuardia vstúpilo vo štvrtok do štrajku na protest proti nedostatočnej ochrane zamestnancov pred smrteľnou vírusovou chorobou ebola.

slovakia

left justify in out

Zamestnanci totiž musia upratovať aj zvratky a toalety, pripomenula agentúra Reuters. Štrajkujúci upratovači a upratovačky firmy AirServ, ktorí nie sú odborovo organizovaní, vytvorili ľudskú reťaz pred terminálom D na letisku LaGuardia. Ich jednodňový štrajk vyvolali veľké obavy z eboly. Posádky lietadiel boli preto nútené upratať interiéry strojov samy. Niektorí protestujúci niesli transparenty s nápisom "Air Serv ohrozuje bezpečnosť zamestnancov".
      

Zamestnanci, ktorí sa snažia začleniť do najväčších príslušných odborov v USA, nakrátko prerušili štrajk a zúčastnili sa školenia o infekčných chorobách, zorganizovaného odbormi. Školenie trvalo necelú hodinu a zameriavalo sa na vyzliekanie kontaminovaných rukavíc a správne umytie sa po prípadnom kontakte s vírusom.
      

Na školení sa zúčastnili zamestnanci z letiska LaGuardia a z ďalšieho newyorského letiska Johna F. Kennedyho. Učili sa šikovne navliekať a vyzliekať jasnomodré a zelené latexové rukavice, ktoré sú podľa ich slov hrubšie aj kvalitnejšie než tie, ktoré im poskytuje zamestnávateľ. "Ide o to, že nechcem zomrieť," povedala 27-ročná upratovačka z letiska JFK, ktorá sa školenia zúčastnila zo strachu pred nakazením ebolou v práci.
     

Štrajkujúci zamestnanci Air Serv povedali, že nemali primerané školenie, ako sa chrániť, a neposkytujú im ani odolné rukavice či ochranné masky na tvár, keď čistia priestory silnými chemikáliami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona