ÚPN zverejnil rekonštrukciu oblastných odborov rozviedky ŠTB

NETKY.SK • 29 Jún 2010, 10:40 • 2 min
ÚPN zverejnil rekonštrukciu oblastných odborov rozviedky ŠTB

ÚPN zverejnil rekonštrukciu oblastných odborov rozviedky ŠTB

slovakia

left justify in out

Ústav pamäti národa (ÚPN) zverejňuje organizačnú a personálnu rekonštrukciu oblastných odborov rozviedky Štátnej bezpečnosti (ŠTB) pôsobiacich na Slovensku v rokoch 1969 až 1989. Na dnešnej tlačovej konferencií o tom informoval predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský. "Plníme si tým zákonom stanovenú úlohu, čo je zverejňovať údaje o vykonávateľoch prenasledovania a prezentovať tieto výsledky verejnosti," priblížil Petranský.
      Práce na rekonštrukcií útvarov ŠTB podľa neho komplikuje fakt, že väčšina zdrojov, potrebných na jej vytvorenie, sa nachádza mimo archívu ÚPN. "Materiály nevyhnutné na personálnu rekonštrukciu útvarov ŠTB na Slovensku a jej personálnych odborov sú uložené v českom archíve bezpečnostných zložiek. Zostali tam dokumenty po bývalej rozviedke, vrátane kádrových rozkazov slovenských náčelníkov krajských správ Zboru národnej bezpečnosti a ŠTB, spolu s väčšinou dokumentov centrálnych útvarov ŠTB," konštatoval predseda Správnej rady, pričom podotkol, že ich už nebude možné priviezť na Slovensko.
      Ako ďalej uviedol, popri personálnej rekonštrukcii je zverejnený aj prehľad kariéry jednotlivých pracovníkov oblastných odborov, ktoré zahŕňajú ich pôsobenie v centrále rozviedky, ako aj v legalizačných útvaroch ČSSR a rezidentúrach v zahraničí. "Nie je to preto len prehľad personálneho obsadenia odborov, ale aj východiskový bod pre ďalšie a hlbšie skúmanie činnosti slovenských príslušníkov rozviedky," zdôraznil a podčiarkol, že ďalšia rekonštrukcia útvarov ŠTB na Slovensku je prioritou ÚPN, v ktorej plánuje pokračovať. "V súčasnosti sa uskutočňuje rekonštrukcia správy ŠTB Banská Bystrica a Košice. Pripravuje sa vydanie publikácie z už zverejnenej rekonštrukcie hlavnej správy ŠTB," ozrejmil Petranský.
      Riaditeľ sekcie dokumentácie Ľubomír Morbacher uviedol, že spolupráca so Slovenskou informačnou službou (SIS) pri odovzdávaní dokumentov týkajúcich sa komunistickej rozviedky bola z pohľadu ÚPN v poriadku. "SIS odovzdala podľa zákona dokumenty, ktoré mala odovzdať," povedal. Petranský ho doplnil, že problémová bola skôr spolupráca s ďalšími inštitúciami. "Predovšetkým s ministerstvom vnútra, kde tento proces doteraz nebol uzavretý a veľkú časť materiálov nám neodovzdali. Mali rôzne argumenty, prečo sa to musí oddialiť, lepšie preskúmať. Z ich strany išlo o hľadanie dôvodov, prečo to nie je možné urobiť," priblížil, s tým že ÚPN opäť vyzve rezort vnútra, aby odovzdal materiály týkajúce sa personálnych spisov príslušníkov ŠTB, ktoré má vo svojom archíve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies