ÚPN: Odsudzujeme odhalenie pamätníka Vasilovi Biľakovi, je to výsmech obetiam

NETKY.SK • 23 Február 2015, 06:40 • 2 min
ÚPN: Odsudzujeme odhalenie pamätníka Vasilovi Biľakovi, je to výsmech obetiam

BRATISLAVA - Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák s poľutovaním prijal správu o sobotňajšom (21.2.) odhalení pamätníka bývalému ideologickému tajomníkovi KSČ Vasilovi Biľakovi v jeho rodnej obci Krajná Bystrá. Upozorňuje totiž, že ide de facto o jeho rehabilitáciu, čo ÚPN odsudzuje.

slovakia

left justify in out

Šéf ÚPN nepopiera zásluhy Biľaka pre obec Krajná Bystrá v období, keď patril k vrcholným predstaviteľom komunistického režimu. "Ale napriek tomu vnímam snahu zástupcov obce s rozčarovaním. Odhalenie pamätníka spojené s udelením čestného občianstva osobe, ktorá má na svedomí inváziu vojsk Varšavskej zmluvy v auguste roku 1968 a následnú okupáciu bývalého Československa, vnímam ako výsmech obetiam komunistického režimu a provokáciu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov," odkázal Krajňák.

 

On sám je presvedčený, že Vasil Biľak nesie zodpovednosť za obete z augusta 1968, za osudy tisícok jednotlivcov či celých rodín počas komunistickej normalizácie. "Z hľadiska vyrovnávania sa s obdobím neslobody považujem túto iniciatívu za rovnako nebezpečnú ako pokusy neonacistov ospravedlňovať nacistické zločiny," zdôraznil Krajňák. ÚPN podľa jeho slov prejavuje úctu účastníkom a veteránom protikomunistického odboja a tisíckam spoluobčanov, ktorí akýmkoľvek spôsobom trpeli počas komunistickej totality. "Odmietame sa nečinne prizerať, ako zásluhou straty pamäti sa z bývalých prenasledovateľov stávajú novodobé obete," povedal.

 

V mene ÚPN preto Krajňák vyjadruje rozhodný protest proti tomu, aby sa na Slovensku, 25 rokov po skončení komunistickej totality, začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií. "Vyzývam všetky demokratické sily na Slovensku, aby sa pripojili k protestu a odsúdili takúto a podobne zvrátené iniciatívy, ktoré sú znevážením pamiatky obetí komunistickej totality. Žiadny kultúrny dom v obci Krajná Bystrá či iné zásluhy Vasila Biľaka v prospech jeho rodákov nemôžu ospravedlniť zlo a zločiny, ktoré boli vďaka KSČ a KSS počas viac ako 40 rokov a aj za jeho pôsobenia vo vrcholných straníckych funkciách spáchané," dodal.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona