Uplynulý týždeň zahynuli na železnici dvaja ľudia, dvaja zomreli v cisterne

NETKY.SK • 24 August 2015, 13:43 • 2 min
Uplynulý týždeň zahynuli na železnici dvaja ľudia, dvaja zomreli v cisterne

BRATISLAVA - Uplynulý týždeň boli na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenané dve smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou.

slovakia

left justify in out

Prvý prípad sa stal na trati Svit – Štrba, kde nákladný vlak zrazil a usmrtil ženu. V druhom prípade v Humennom počas pristavovania súpravy na osobný vlak z rušňového depa do obvodu stanice došlo k zrážke motorovej jednotky s osobou mužského pohlavia, ktorá sa neoprávnene pohybovala v priechodnom priereze koľaje. Táto osoba zraneniam podľahla, pravdepodobne išlo o samovraždu.

 

Mimoriadne tragický prípad sa stal v piatok (21.8.) o 12.10 h vo Vrútkach nákladnej stanici. Zamestnanec súkromnej firmy vykonával prehliadku cisternového vozňa nákladného vlaku. Vošiel do cisterny, kde stratil vedomie. Druhý zamestnanec v snahe mu pomôcť vošiel za ním, ale taktiež stratil vedomie. Hasiči osoby z cisterny vytiahli a snažili sa ich resuscitovať, privolaný lekár, žiaľ, konštatoval smrť oboch osôb.

 

V priebehu uplynulého týždňa boli tiež zadržané osoby, ktoré mali v úmysle spáchať samovraždu. Stalo sa tak napríklad na zastávke Malý Čepčín. V Žiline ŽSR zaznamenali nebezpečné správanie potácajúceho sa muža, pred ktorým osobný vlak stihol zastaviť a tým zabránil zrážke. Muž bol ľahko zranený, prípad vyšetruje polícia. V Bernolákove spozoroval rušňovodič rýchlika osobu na železničnom priecestí, ktorá nereagovala na zvukovú výstrahu. Keď použil rýchlobrzdu, osoba náhle odskočila. Tento prípad bol tiež nahlásený polícii.

 

ŽSR aj na základe uvedených prípadov vyzývajú verejnosť na opatrnosť pri pohybe v blízkosti železničnej trate a dodržiavanie zákona o premávke na pozemných komunikáciách a zákona o dráhach. Vlak je totiž obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti až kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

 

Nepriaznivé počasie, najmä búrky, mierne komplikovali železničnú dopravu aj počas uplynulých dní. Išlo najmä o stromy popadané na trať, napríklad v úseku Jablonica – Senica a Smolenice – Dúbrava. Na trati Radvaň – Banská Bystrica spadol strom a poškodil trakčné vedenie v dĺžke približne 100 metrov. Doprava bola prerušená, vlaky boli vedené odklonom cez Kremnicu.

 

Aj v priebehu uplynulého týždňa sa na tratiach ŽSR vyskytli prípady krádeží a vandalizmu. V Žarnovici neznámy páchateľ porozbíjal sklenené filtre svetiel na priecestí, v Trnave vandali vytrhli lavičky v čakárni pre matky s deťmi. Oba prípady vyšetruje polícia.

 

Počas uplynulého týždňa bolo zaznamenaných aj 14 prípadov zrážky so zverou, tiež so stádom diviakov a stádom kôz. Na trati Margecany – Krompachy ohlásil rušňovodič nákladného vlaku, že v priechodnom priereze oboch traťových koľají sa pasie šesť kráv. Zvieratá majiteľ zahnal, takže k zrážke nedošlo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies