Uplynulo desať rokov od rukojemníckej drámy v Beslane

NETKY.SK • 1 September 2014, 17:07 • 2 min
Uplynulo desať rokov od rukojemníckej drámy v Beslane

BESLAN - Obyvatelia juhoruského mesta Beslan si v pondelok pripomenú obete tragickej rukojemníckej drámy, od ktorej uplynulo presne desať rokov.

slovakia

left justify in out

Beslan sa začiatkom septembra 2004 stal dejiskom krviprelievania, keď ozbrojenci požadujúci uznanie nezávislosti Čečenska uväznili na tri dni v tamojšej základnej škole viac ako 1100 rukojemníkov, z toho veľký počet detí.

 

Tretieho septembra drámu ukončil nevydarený stret ruských špeciálnych síl s čečenskými ozbrojencami. Výsledkom bolo 334 mŕtvych rukojemníkov vrátane 186 detí a stovky zranených. O život prišlo tiež najmenej 10 príslušníkov ruských špeciálnych jednotiek a 31 militantov.

 

K útoku v hornatom kaukazskom regióne sa prihlásil čečenský terorista Šamil Basajev. Útok naplánoval na prvý deň školského roka, keď mnohé, najmä malé deti, do školy sprevádzali aj rodičia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies