Uplynulo 30 rokov od tragédie na štadióne v Bradforde

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 18:38 • 2 min
Uplynulo 30 rokov od tragédie na štadióne v Bradforde

BRADFORD - Pred tridsiatimi rokmi zachvátil štadión Valley Parade v Bradforde najhorší požiar v dejinách anglického futbalu.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia domáceho Bradfordu City s Lincolnom City v miestnej nižšej dlhodobej súťaži spôsobila tragédiu zrejme odhodená cigareta, no starý stánok s drevenou tribúnou bol tesne pred rekonštrukciou a na jeho nevyhovujúci stav sa upozorňovalo už dlhšie. Jedenásteho mája 1985 sa z futbalového zápasu nevrátilo 56 priaznivcov, 265 bolo zranených.

 

V 40. min duel za bezgólového stavu prerušili. Televízny komentátor John Helm zbadal na hlavnej tribúne malý požiar, ten sa však čoskoro aj pre veterné počasie veľmi rýchlo rozšíril. Diváci chceli ujsť, ale väčšina východov bola zatvorená - chýbali usporiadatelia, ktorí by ich otvorili. Do piatich minút zachvátili plamene celú tribúnu. Hasiči dorazili onedlho, no to sa už všade niesol hustý čierny dym. 

 

Na inkriminovanej tribúne bolo 3000 ľudí, niektorí skákali cez múry. Podľa vládneho vyšetrovania sa oheň šíril rýchlejšie, ako dokázal muž bežať. Niekoľko obetí nestihlo ani opustiť svoje sedadlá, než na nich padla horiaca plachta zo strechy. 

 

Štadión Valley Parade po rekonštrukcii znovu otvorili 14. decembra 1986 priateľským stretnutím. V ňom Bradford City zdolal anglickú jedenástku 2:1. V súčasnosti je v Bradforde moderný stánok pre 25 100 fanúšikov. Po tejto tragédii vo Veľkej Británii zavreli ďalšie štadióny s drevenými tribúnami, prišlo aj k zavedeniu nových bezpečnostných predpisov. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies