Uplynul rok od smrti strelmajstra v tuneli Šibenik

NETKY.SK • 12 August 2014, 09:14 • 2 min
Uplynul rok od smrti strelmajstra v tuneli Šibenik

POPRAD – Od tragickej nehody na stavbe diaľnice D1 Jánovce – Jablonov uplynul rok. Pri výbuchu v tuneli Šibenik v okrese Levoča vtedy zahynul 39-ročný strelmajster, ďalší piati robotníci sa pri výbuchu zranili, z toho dvaja ťažko a traja utrpeli ľahké zranenia.

slovakia

left justify in out

 „Zo záverov vyšetrovania vyplynulo, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa postihnutý technický vedúci odstrelov pri skúšaní detonačných trubičiek iskrovou roznetnicou vzhľadom na svoj momentálny psychický a fyzický stav mohol dopustiť omylu - pripojiť detonačnú trubičku spojenú s dnovou rozbuškou k iskrovej roznetnici a odpáliť ju, čím sa iniciovala adjustovaná nálož trhaviny vo vrte,“ informoval SITA predseda Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi Antonín Baffi.

 

Podľa výsledkov vyšetrovania banského úradu postihnutý technický vedúci odstrelov porušil pokyny a návody v Užívateľskej príručke neelektrického roznetného systému, v Technickom projekte odstrelov ako aj ustanovenia všeobecne záväzných právnych predpisov. Vyšetrovanie tiež zistilo porušenie predpisov spoločnosťou AustinPowder Slovakia, s.r.o., za čo Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi uložil firme pokutu. Výška pokuty zohľadňovala mieru zavinenia spoločnosti. „Rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť, preto sa k nemu nebude Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi bližšie vyjadrovať,“ uviedol Baffi. 

 

Vyšetrovanie výbuchu v tuneli Šibenik ukončila už začiatkom roka aj polícia. „Vyšetrovanie bolo ukončené, takže sa prípadom už nezaoberáme,“ uviedol prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik. Polícia v tomto prípade začala vyšetrovanie pre prečin usmrtenia a pre prečin ublíženia na zdraví. „Na základe vykonaného vyšetrovania, znaleckého skúmania, odborných posudkov a ďalších úkonov vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil, keďže je neprípustné trestné stíhanie proti tomu, kto zomrel,“ informovala po ukončení vyšetrovania polícia. Smrti strelmajstra sa podľa polície nedalo zabrániť napriek včasnej a odbornej medicínskej pomoci, ktorá mu bola poskytnutá, strelmajster zomrel v dôsledku kombinácie závažných, život ohrozujúcich poranení, ktoré spôsobili výbuch a zásah kameňa. 

 

Tragédia sa stala 12. augusta 2013 okolo 4:30. Po navŕtaní čelby tunela, umiestnení trhaviny a jej odpálení časť trhaviny opakovane neexplodovala. Strelmajster začal zneškodňovať nevybuchnuté nálože, čo sa trikrát za sebou opakovalo bez mimoriadnej udalosti. Pri štvrtej likvidácii nevybuchnutej trhaviny nečakane explodovala. Pri výbuchu a páde horniny utrpel strelmajster ťažké zranenia, ktorým po vyslobodení z tunela na stavenisku diaľnice podľahol. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona