Uplynie 75 rokov od atentátu na protektora Reinharda Heydricha, najväčší protinacistický odbojový čin v Európe

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 11:50 • 2 min
Uplynie 75 rokov od atentátu na protektora Reinharda Heydricha, najväčší protinacistický odbojový čin v Európe

PRAHA/BRATISLAVA - Slovenský príslušník československého vojska v Spojenom kráľovstve Jozef Gabčík spolu s českým výsadkárom Janom Kubišom spáchali pred 75 rokmi 27. mája 1942 v Prahe (dnes Česká republika) atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

slovakia

left justify in out

Atentát na Reinharda Heydricha počas nacistického okupačného režimu v Čechách a na Morave (Protektorát Čechy a Morava 1939-1945) pokladajú historici za najväčší protinacistický odbojový čin v Európe. Na príprave operácie Anthropoid (krycí názov atentátu), sa okrem Gabčíka a Kubiša podieľalo ďalších päť parašutistov.

 

Všetci prešli dôkladným výcvikom v Spojenom kráľovstve. Lietadlá všetkých vysadili na území Protektorátu už koncom roka 1941, kde žili na viacerých miestach.

 

Na Heydrichovo auto najskôr zaútočil Jozef Gabčík. Jan Kubiš po zlyhaní strelnej zbrane hodil na vozidlo najvyššieho predstaviteľa Tretej ríše granát a spôsobil mu smrteľné zranenia. Heydrich nezomrel priamo pri útoku, absolvoval aj operáciu. Zomrel až 4. júna 1942 na otravu krvi, ktorú mu spôsobili črepiny z granátu preniknuté cez karosériu a sedačku auta. Stal sa vôbec najvyššie postaveným nacistickým pohlavárom, ktorého sa v rámci celej okupovanej Európy podarilo odbojárom usmrtiť.

 

Výsadkárom a ich pomocníkom sa po atentáte darilo unikať tri týždne. Útočisko im napokon poskytla pravoslávna cirkev v podzemí chrámu sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe. Boli však vyzradení a kostol obkľúčilo niekoľko stoviek vojakov wehrmachtu, príslušníkov SS (nemecké ozbrojené oddiely Schutzstaffel) a policajtov. Sedem členov československej exilovej armády sa nevzdalo a zúfalo bojovalo šesť hodín. Posledný náboj si nechali pre seba. Tragédia sa skončila 18. júna 1942.

 

Po atentáte nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava heydrichiáda - teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies