Úplná harmonizácia hospodárskej politiky v EÚ nie je možná

NETKY.SK • 10 Február 2011, 13:10 • 2 min
Úplná harmonizácia hospodárskej politiky v EÚ nie je možná

Úplná harmonizácia hospodárskej politiky v EÚ nie je možná

slovakia

left justify in out

img

Harmonizácia hospodárskej politiky v rámci Európskej únie (EÚ) má isté hranice, povedala slovenská premiérka Iveta Radičová v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit. "Nemôže sa to dotknúť národných trhov."
      Radičová v dnes zverejnenom rozhovore zdôraznila, že príliš rozsiahle prispôsobovanie národných hospodárskych politík spoločnej politike by spôsobilo problémy všetkým krajinám. Napríklad stanovenie jednotného dôchodkového veku je nereálne. Dôvodom je rôzna priemerná dĺžka života, ktorá je na Slovensku "jednou z najnižších v Európe". Každý štát má inú demografickú a ekonomickú štruktúru.
      Slovenská premiérka podporuje konsolidáciu rozpočtov vo všetkých krajinách únie tak, ako ju presadzuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. Terajšie problémy sú riešiteľné len týmto spôsobom. "Verím, že v tom s ňou súhlasia lídri všetkých krajín únie." Kým sa bude hovoriť o ďalších krokoch, treba presadiť to, na čom sa lídri dohodli doteraz.
      Radičová sa tiež vyslovila za spoločný postup všetkých krajín EÚ. "My Stredoeurópania vieme, že nájdeme dobré riešenia len vtedy, keď ich hľadáme spoločne. Štiepenia v rámci EÚ nikomu nepomôžu.
      Problémy krajín používajúcich euro nie sú podľa Radičovej jedinečné a majú ich aj iné štáty. "Mali by sme byť opatrní, aby nevznikla dvojrýchlostná Európa."

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies