UPJŠ má zrekonštruovanú Filozofickú knižnicu a poslucháreň za milión eur

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:23 • 2 min
UPJŠ má zrekonštruovanú Filozofickú knižnicu a poslucháreň za milión eur

UPJŠ má zrekonštruovanú Filozofickú knižnicu a poslucháreň za milión eur

slovakia

left justify in out

img

V rekonštruovanom objekte areálu bývalej Krajskej detskej nemocnice na Moyzesovej ul. 9 v Košiciach dnes slávnostné otvorili univerzitnú knižnicu Filozofickej fakulty a poslucháreň Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.
Filozofická knižnica, jedna zo siedmich pracovísk Univerzitnej knižnice UPJŠ, sa tak presťahovala z Petzvalovej ulice do nových priestorov. "Filozofická knižnica má zhruba päť tisíc kníh, dvadsať titulov časopisov, máme knižničné sklady pre zhruba 250.000 kníh, takže máme čo nakupovať," uviedla riaditeľka Univerzitnej knižnice Daniela Džuganová s tým, že súčasťou priestorov je aj 45-miestna multimediálna učebňa s 26 pripojeniami na internet a WIFI pripojením. Knižnica ponúka okrem všetkých výpožičných, rešeršných a referenčných služieb aj kurzy informačného vzdelávania a jej priestory aj možnosť organizovania výstav a vzdelávacích podujatí.
Rekonštrukcia trvala takmer rok a bola financovaná z 85 percent zo štrukturálnych fondov EÚ, zvyšných 15 percent musela UPJŠ podľa jej kvestora Stanislava Benču dofinancovať z vlastných zdrojov. "Celkové náklady boli zhruba milión eur. Zahŕňa to nielen stavebnú časť, ale aj vybavenie budovy knižnice a posluchárne," dodal Benčo. Výška nenávratného finančného príspevku celého projektu financovaného z operačného programu Výskum a vývoj a spolufinancovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je 3,93 milióna eur. "Z tohto projektu bola financovaná nielen rekonštrukcia tejto knižnice a posluchárne, ale aj ďalších dvoch veľkých posluchární v areáli na Šrobárovej ulici a 50 percent na vybavenie informačno-komunikačnými technológiami po celej univerzite," vysvetlil kvestor UPJŠ.
"Po dlhom čase sa vracia život do týchto priestorov, ktoré niekoľko rokov chátrali, kým sme konečne získali financie, aby sme to začali opravovať. Je to prvá lastovička. Táto budova je prvá zo siedmich, ktoré sú v tomto areáli, uviedol rektor UPJŠ Ladislav Mirossay s tým, že finančné krytie má univerzita zabezpečené ešte na rekonštrukciu ďalších dvoch veľkých budov v areáli bývalej Krajskej detskej nemocnice. Už v máji roku 2011 by malo byť hotové sídlo Filozofickej fakulty aj s posluchárňami a seminárnymi miestnosťami, dokonca laboratóriami pre tlmočníkov a lingvistov.
"Na posledné štyri budovy doteraz nemáme finančné krytie. Aj na to, verím, že budú zase nejaké vhodné výzvy, aby sme sa mohli uchádzať o ďalšie finančné prostriedky. Ja verím, že do takých piatich rokov by to mohlo byť kompletne hotové," dodal rektor UPJŠ.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona