Čunovský areál privíta už v novom šate premiérovo MS

NETKY.SK • 9 August 2011, 14:36 • 2 min
Čunovský areál privíta už v novom šate premiérovo MS

Čunovský areál privíta už v novom šate premiérovo MS

slovakia

left justify in out

img

Už vynovený Areál vodných športov v Čunove bude dejiskom majstrovstiev sveta vo vodnom slalome, ktoré sa uskutočnia premiérovo na slovenskej pôde od 6. do 11. septembra. Pre náročnosť trate sa síce prihlásilo menej krajín ako zvyčajne, ale kvantitatívny výpadok by mala nahradiť kvalita. Dôležitosť podujatia totiž umocňuje aj fakt, že MS budú zároveň aj olympijskou kvalifikáciou.
"Sme mesiac pred najvýznamnejším podujatím, aké sa na Slovensku konalo v našom športe. Budúci týždeň sa končí tretí tréningový kemp, počas ktorého sme poskytli možnosť trénovať pretekárom v areáli. Nie je tam veľký priestor pripraviť lepšie podmienky pre našich vodákov ako pre ostatných. navyše trať nebudú stavať domáci tréneri, takže domáce prostredie reálnu súťažnú výhodu nepredstavuje," načrtol význam podujatia Richard Galovič, ktorý je šéfom organizačného výboru MS.
Svetový šampionát je v poradí 34., prvé MS boli v najúspešnejšom slovenskom olympijskom športe v roku 1949 v Švajčiarsku. Organizátori očakávajú okolo 400 športovcov z asi päťdesiatky krajín, za "normálnych" okolností by bolo približne o desiatku viac. "Keďže sa bude súťažiť na náročnej trati, 'rozvojové' krajiny neposielajú svojich zástupcov, navyše sa udeľuje málo miesteniek do Londýna. Je to však prirodzený stav aj v kontexte minulých olympijských cyklov," odôvodnil Galovič.
Areál patrí štátnemu podniku Vodohospodárska výstavba, momentálne vôbec prvýkrát po svojej dostavbe prechádza revitalizáciou a záštitu nad podujatím prebralo Ministerstvo životného prostredia SR na čele s ministrom Józsefom Nagyom i primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Vynovený areál bude pripravený načas, verím, že si návštevníci užijú pekný víkend v prírode a športovci prispejú k dobrej nálade," vyslovil želanie Galovič.
K dispozícii budú dve veľkoplošné obrazovky, aby sa preteky dali sledovať rovnako dobre z každého miesta pri trati, kapacita štadióna je 8000 miest na každý deň, distribuovaných bolo spolu 30.000 vstupeniek. 7. a 8. bude vstup zdarma, v piatok, sobotu a nedeľu po 5 eur, deti do 15 rokov vstup zdarma. Špeciálna trojdňová vstupenka za 20 eur, ktorých posunuli usporiadatelia 1000 kusov, umožní návštevníkom zhliadnuť dramatické momenty z najlepších diváckych miest. Výnos pôjde v celkovej výške na podporu vodnoslalomárskych talentov. Otvárací a záverečný ceremoniál, rovnako aj medailové ceremónie sa uskutočnia na centre Bratislavy - námestí pri Slovenskom národnom divadle. Počas dní šampionátu budú môcť okoloidúci sledovať na veľkoplošnej obrazovke úspechy slovenského vodného slalomu. "Chceme využiť šampionát čo najviac k propagácii nášho športu," komentoval aktivity Galovič.
Historicky najúspešnejší slovenský vodnoslalomársky singlista Michal Martikán pre úspešné účinkovanie na MS vynechá aj budúcovíkendové finále Svetového pohára v Prahe, čo plánoval už dlhší čas. "Od začiatku roka som s tým rátal. Pripravujem sa v Čunove, okrem divokej vody s čo najväčším počtom bránok a najtechnickejších tratí sa snažím si zlepšiť aj kondičné parametre," povedal osemnásobný majster sveta, ktorý sa presadil v minulosti na svetových šampionátoch v súťaži jednotlivcov i hliadok. "Ciele sú podobné ako na iných vrcholových podujatiach, teda zájsť čo najlepšie a najrýchlejšie," nespúšťal z vysokých ambícií Martikán a pridal: "Slovensko môže zažiť znovu športový ošiaľ, ale určite nie v takom rozsahu ako na nedávnych majstrovstvách sveta v hokeji."
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies