Únos so štatným koncom: Chlapca (3) dostali späť na Slovensko

NETKY.SK • 31 Október 2013, 12:31 • 2 min
Únos so štatným koncom: Chlapca (3) dostali späť na Slovensko

BRATISLAVA - Trojročného chlapca Issu, ktorého uniesol jeho otec, sa podarilo po takmer dvoch mesiacoch vrátiť do rúk matky na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii ďalej informovali minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, šéfka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Císarová a krstná mama malého chlapca Eliška Rusňáková, Issu po jeden a polmesačnom pátraní vydal otec v krajine severnej Afriky, v ktorej platí španielska jurisdikcia, takže sa na krajinu vzťahujú pravidlá schengenu.

Chlapec sa vrátil na Slovensko večer v stredu 30. októbra. Pred únosom ho naposledy videli 14. septembra v bratislavskom byte, informoval v septembri hovorca bratislavských policajtov Michal Szeiff. Rodina ako prvú kontaktovala políciu a Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Po chlapcovi a jeho 29-ročnom otcovi z Kamerunu vyhlásili v septembri pátranie. Rozhodnutím o predbežnom opatrení zveril Okresný súd Bratislava II maloletého Hamida Issa Heshama Abdela Hamida do osobnej starostlivosti matky. Otec bol rozhodnutím súdu povinný odovzdať dieťa matke a súd zakázal otcovi s maloletým vycestovať mimo územia Slovenskej republiky. 

Minister upozornil, že prípad dopadol dobre aj vďaka schengenu. Súčinnosť štátnych a ďalších orgánov Európskej únie bola kľúčová, hovorí Richter. Keby sa otcovi podarilo dostať sa za hranice schengenského priestoru, boj o neho by sa riadne skomplikoval. Dôležitá bola aj spolupráca ministerstiev vnútra, spravodlivosti a zahraničných vecí, ambasád a španielskych orgánov, ktoré plne akceptovali rozhodnutia slovenských súdov, dodáva Richter. Ocenil tiež, že v tomto prípade neplatili žiadne súdne lehoty, ale konalo sa promptne v záujme ochrany dieťaťa. Pri odovzdaní chlapca bola prítomná pracovníčka centra, našli ho vďaka hláseniam polície. Císarová dopĺňa, že centrum eviduje aj iné prípady, bohužiaľ nie so šťastným koncom, keďže už prekročili hranice schengenu. Komunikácia s moslimským svetom je náročná, vysvetľuje Císarová. 

"Bolo by mojím prianím, ak by tento náš prípad sa stal mementom pre ostatných ľudí, viem ale, že to je prianie z kategórie nesplniteľných," hovorí krstná mama malého chlapca. Posledné dva mesiace boli pre rodinu ťažké, dostali sa až na psychické dno svojich možností. Do budúcna by chcela aj za rodinu poprosiť všetkých kompetentných, ktorí budú vo veci konať, aby za paragrafmi a rozhodnutiami, ktoré vydajú, videli to konkrétne živé dieťa, nie len suchý paragraf. Matka s dieťaťom žije v Bratislave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies