UNLP v Košiciach využíva pri rehabilitácii pacientov umenie

NETKY.SK • 10 Január 2017, 12:13 • 2 min
UNLP v Košiciach využíva pri rehabilitácii pacientov umenie

KOŠICE - Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach využíva ako prvá na Slovensku pri rehabilitácii pacientov umenie. Fyzioterapeuti oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (OFBLR) UNLP Košice používajú pri rehabilitácii pacientov na mieru vytvorené prístroje. Tie pre nich vymyslel a vyrobil výtvarník a novomediálny umelec Boris Vaitovič.

slovakia

left justify in out

"Cieľovou skupinou tohto projektu sú pacienti s ochorením pohybového aparátu, ktoré sa prejavuje poruchou úchopu, poruchou mobility, zníženou svalovou silou, poruchou koordinácie hornej alebo dolnej končatiny," uviedla primárka OFBLR Miriam Dziaková. Na základe konkrétnych medicínskych kritérií sa podľa jej slov zadefinoval rozsah, koho budú gamifikovať, to znamená rehabilitovať hrou, a potom sa začal ladiť softvér a hardvér.

 

Vaitovič najprv vytvoril joystick, na ktorý napojil jednoduchú aplikáciu, ktorá sledovala pohyb. Z toho vyplynuli trvanie, náročnosť hry i jej parametre. Vtedy sa začalo prvýkrát uvažovať aj o možnosti modifikovať aplikáciu podľa postihu pacienta. V procese tvorby sa preto myslelo aj na to, aby terapeut vedel nastaviť reakčnú zónu, ktorá je raz väčšia, raz menšia.

 

"Bol som oslovený ako výtvarník a myslel som si, že sa odo mňa očakáva niečo výtvarné. Ale keď sme tu prišli a videl som to utrpenie ľudí, tak som upustil od myšlienky vyrobiť si tu vlastný projekt. Potom som to úplne otočil, lebo pacienti sú tí dôležití a ja som len nástrojom pre nich," povedal Vaitovič.

 

Výsledkom sú tri mediálne zariadenia a softvér, ktorý zbiera dáta o pokroku pacientov. Tlakový senzor využíva známe obrazy svetových umelcov, ktoré sú rozdelené na menšie diely. Pacienti sa s nimi hrajú, a keď dosiahnu rovnovážny tlak, tak sa kompozícia zoradí do správneho obrazu. Zariadenia sú prispôsobené aj veku pacientov, ktorí majú často problém so zrakom, z tohto dôvodu sa k vizuálnej hre pridal aj zvukový stimul.

 

"Význam tejto liečby vidíme nielen v zlepšení funkčného deficitu pacienta, v zmiernení hendikepu a zlepšení mobility, ale aj v pozitívnej psychickej stimulácii často depresívne ladených pacientov," doplnila primárka Dziaková.

 

Creative Industry Košice, n. o., (CIKE) prispela v rámci projektu Creativity for Business nielen na jeho realizáciu, ale darovala UNLP aj kompletné prístrojové vybavenie na zavedenie novodobej formy rehabilitácie do praxe. "Pri spolupráci s UNLP nás najviac teší využitie digitálnych technológií v spojení s umením pre veľmi konkrétny dôvod - zlepšenie práce lekárov a nový zážitok pre pacientov po rehabilitácii," dodáva riaditeľ CIKE Michal Hladký.

 

CIKE prepája umelcov s biznisom od roku 2014. V projekte Creativity for Business ide najmä o využitie lokálneho potenciálu a podporu miestnych kreatívnych ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona