Univerzity žalujú Zemana pre nevymenovanie profesorov

NETKY.SK • 20 November 2015, 14:15 • 2 min
Univerzity žalujú Zemana pre nevymenovanie profesorov

PRAHA - Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická spoločne s troma docentmi, ktorých český prezident Miloš Zeman odmietol vymenovať za profesorov, sa budú svojich titulov domáhať súdnou cestou. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz s tým, že žaloba obsahuje požiadavku, aby Zeman podpísal profesorské dekréty docentom.

slovakia

left justify in out

V dokumente, ktorý má k dispozícii denník Právo, sa žalujúca strana sťažuje na prezidentovu nečinnosť. Podľa ústavného právnika Jana Wintra má žaloba šancu na úspech. Existuje totiž precedens, keď súd dal v minulosti za pravdu sudcom, ktorých odmietol vymenovať Zemanov predchodca Václav Klaus. Práve na nich sa žaloba odvoláva.

 

Zmienený rozsudok ale prikazoval vtedajšej hlave štátu, aby v prípade sudcov o vymenovaní iba rozhodla. Tentoraz sa však docenti a univerzity dožadujú vymenovania hneď, pričom odkazujú na zákon o ochrane pred nezákonných zásahom.

 

"Pretože prezident nemá priestor na uváženie, či menovať alebo nemenovať, tak sa požaduje, aby priamo menoval," vysvetlil Wintr.

 

Pripomenul, že v prípade, ak sa súd prikloní na stranu sťažovateľov, môže prezident proti tomuto rozhodnutiu podať kasačnú sťažnosť na Najvyšší správny súd. Pokiaľ by ani tam neuspel a napriek tomu by odmietal menovanie profesorov, potom by bolo na zvážení senátorov, či by kvôli tomu naňho nepodali ústavnú žalobu.

 

Spor o vymenovanie profesorov sa podľa Noviniek ťahá už od mája, keď Zeman odmietol podpísať vymenúvacie listiny pre docentov Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala, ktorých na vymenovanie navrhla vedecká rada Univerzity Karlovej. Tretia odmietnutá listina sa vzťahovala na Jana Eichlera, ktorého vymenovanie navrhla Vysoká škola ekonomická v Prahe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies