Univerzita v Cambridge je druhý rok po sebe najlepšia na svete

NETKY.SK • 5 September 2011, 15:02 • 2 min
Univerzita v Cambridge je druhý rok po sebe najlepšia na svete

Univerzita v Cambridge je druhý rok po sebe najlepšia na svete

slovakia

left justify in out

img

Britská Cambridge University si udržala prvé miesto v rebríčku najlepších univerzít sveta, ktorý od roku 2004 zostavuje spoločnosť Quacquarelli Symonds (QS). Informovala o tom dnes BBC na svojej stránke.

Cambridge University ukončila vlani šesťročné "kraľovanie" Harvardu na čele rebríčka 300 najlepších univerzít.

Napriek zmenám v poradí je situácia podobná ako pred rokom, pretože v rebríčku naďalej dominujú inštitúcie z USA.

Žiadna slovenská univerzita sa do hodnotenia, v ktorom sa okrem iného zohľadňujú faktory ako povesť, uplatnenie absolventov v zamestnaní či citácie prác, ani tentoraz nedostala. Zo susedného Česka je v ňom zastúpená opäť Univerzita Karlova na 276. mieste.

Tak ako vlani aj tento rok sú v prvej desiatke štyri britské univerzity, zvyšok je z USA. Univerzity z USA obsadili 13 miest v prvej dvadsiatke a 70 v top 300. V rebríčku je aj 19 kanadských univerzít, ale 14 si oproti roku 2010 pohoršilo.

img

Prvá z univerzít kontinentálnej Európy je ETH Zürich na 18. mieste, nasledujú ENS (École Normale Supérieure) v Paríži (33.), EPFL (École Polytechnique Fédérale) v Lausanne (35.) a ParisTech (36.). Napriek iniciatíve na podporu vedy v Nemecku sa žiadna nemecká univerzita nedostala do top 50. Najlepšie ohodnotená nemecká univerzita je Ruprecht-Karls-Universität v Heidelbergu na 53. mieste.

Prvá univerzita z Ázie sa nachádza na 22. mieste - je v Hongkongu. India vypadla z top

 

 200. Čína sa dostala top 50 s dvoma univerzitami. Skupina všetkých ôsmich popredných univerzít z Austrálie sa dostala do prvej stovky. Z Blízkeho východu je v top 200 prvýkrát King Saud University (200.), z tohto regiónu je v top 300 celkom šesť univerzít. Z Latinskej Ameriky je v top 300 päť univerzít z Brazílie, Čile a Argentíny.

Rebríček je založený aj na prieskume medzi 33.000 akademikmi a 16.000 zamestnávateľmi. Novinkou v tomto roku je uved

 

enie študijných poplatkov, keďže podľa šéfa QS Nunzia Quacquarelliho platia študenti v súčasnosti toľko ako nikdy predtým.

V zozname sú univerzity z celkovo 38 štátov. Štátne a súkromné financovanie výskumu zameraného na technológie prináša zníženie dominantnosti tradičných vysokých škôl. Priemerný vek škôl v prvej stovke sa od roku 2010 sa znížil o sedem rokov, čo odráža potrebu nových a špecializovaných inštitúcií, najmä v Ázii.

 

 

 

 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies