Univerzita odobrala čestný doktorát mužovi, ktorý pôsobil v radoch SS

NETKY.SK • 15 Október 2014, 17:35 • 2 min
Univerzita odobrala čestný doktorát mužovi, ktorý pôsobil v radoch SS

SALZBURG - Univerzita v rakúskom Salzburgu odobrala v týchto dňoch vôbec po prvý raz od svojho obnovenia v roku 1962 čestný doktorát, ktorý svojho času udelila zakladateľovi tamojšieho prírodovedeckého múzea Dom prírody Eduardovi Paulovi Tratzovi.

slovakia

left justify in out

Tratzovi udelili čestný doktorát v roku 1973 (tri a pol roka pred úmrtím). Túto poctu senát univerzity formálne odobral ocenenému v utorok, a to v súvislosti s jeho nacistickou minulosťou.
     

V zdôvodnení uviedol, že si laureát toto ocenenie nezaslúži, pretože sa okrem iného podieľal na lúpeži kultúrnych pamiatok v službách SS vo východnej Európe, konkrétne vo Varšave i bývalom Sovietskom zväze, počas druhej svetovej vojny. Aj niektoré z exponátov salzburského Domu prírody boli zhabané ilegálne.
     

Senát univerzity v dnes zverejnenom rozhodnutí, o ktorom informoval verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF, pripomenul aj publikačnú Tratzovu činnosť, ktorá jednoznačne odhaľuje jeho názory a ktorá by sama osebe stačila na odobratie čestného doktorátu.
     

Miestni zelení žiadajú od mesta, aby v súlade s postupom univerzity odobral Tratzovi aj čestné občianstvo Salzburgu.
     

Univerzita v Salzburgu, ktorá doteraz udelila takmer 90 čestných doktorátov, okrem iného takým osobnostiam ako zoológ Konrad Lorenz, spisovateľ Peter Handke, dirigent Herbert von Karajan alebo výtvarný umelec Oskar Kokoschka, skúma teraz aj prípadné ďalšie problematické prípady udelenia tohto titulu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona