Univerzita Komenského sa vzoprela rezortu školstva. Od dnes vstupuje do štrajku

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 11:25 • 2 min
Univerzita Komenského sa vzoprela rezortu školstva. Od dnes vstupuje do štrajku

BRATISLAVA - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave vstupuje od dneška do protestu proti politizácii verejných vysokých škôl.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller v tlačovej správe. Protest vyhlásilo vedenie a predsedníctvo Akademického senátu UK.

 

Politizácia vysokých škôl

Miller vysvetlila, že politizáciu vnímajú nielen cez predstavený návrh novely vysokoškolského zákona z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. 

 

Politizácia sa podľa nich prejavuje aj finančnou politikou rezortu voči verejným vysokým školám. Túto politiku začalo ministerstvo uplatňovať od tohto kalendárneho roka.

 

 

Hovorkyňa doplnila, že podstatou tejto politiky je aj zníženie prísunu financií aj tak dlhodobo podfinancovaným verejným vysokým školám.

„Tieto kroky vytvárajú na vysokých školách prostredie úplného podriadenia ministerstvu,“ uzavrela Miller.

 

Štrajková pohotovosť
Ministerstvo základné atribúty a dôvody novelizácie vysokoškolského zákona predstavilo vysokoškolskej obci v utorok (23. februára).

 

Na diskusii sa zúčastnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis (SaS).


Ako prvý vyhlásil štrajkovú pohotovosť v súvislosti so zverejneným návrhom novely vysokoškolského zákona Akademický senát Trnavskej univerzity v Trnave v piatok (26. februára).

 

img

 

Ministra Gröhlinga zároveň požiadal o jeho stiahnutie. Ako vysvetlila predsedníčka Akademického senátu Trnavskej univerzity Katarína Karabová, tento návrh zásadným spôsobom dehonestuje charakter vysokého školstva na Slovensku.

 

Štrajkovou pohotovosťou hrozí ministerstvu v tejto súvislosti aj Rada vysokých škôl SR (RVŠ SR). Tá od vedenia rezortu dôrazne žiada, aby vypracovalo legislatívne návrhy v oblasti vysokého školstva v spolupráci so všetkými reprezentáciami vysokých škôl v zmysle zákona o vysokých školách a v súlade s programovým vyhlásením vlády.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies