Univerzita Komenského patrí medzi najlepšie univerzity sveta: Postavenie si oproti minulým rokom polepšila

NETKY.SK • 10 Apríl 2018, 08:45 • 2 min
Univerzita Komenského patrí medzi najlepšie univerzity sveta: Postavenie si oproti minulým rokom polepšila

Univerzita Komenského v Bratislave sa umiestnila v rebríčku najlepších univerzít sveta Round University Ranking na 391. mieste.

slovakia

left justify in out

Bratislavská Univerzita Komenského sa aj tento rok umiestnila v elitnom rebríčku najlepších svetových univerzít, tentokrát si však svoje postavenie vylepšila o 42 miest! Predbehla tak aj Masarykovu univerzitu v Brne.

 

Celkové hodnotenie jednotlivých univerzít pozostáva z 20 ukazovateľov a všíma si štyri oblasti - vzdelávanie (40 % váha), výskum (40 % váha), medzinárodná diverzita (10 %) a finančná udržateľnosť (10 %). Hodnoteniu sa podrobili dáta od roku 2010, pričom doposiaľ sa ho zúčastnilo viac ako 1000 svetových univerzít v 84 krajinách. UK získala najvyššie hodnotenie v oblasti vzdelávania, a to 218. miesto.

 

Prvé miesto v rankingu obsadila Harvard University, druhá bola University of Chicago a na treťom mieste California Institute of Technology (Caltech). Päticu najlepších svetových univerzít v tomto rebríčku uzatvárajú Imperial College London (4. miesto) a Stanford University (5. miesto).

 

Rektor UK prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD. sa k úspechu vyjadril takto: „Hodnotiace rebríčky sú pre nás len jedným z viacerých systémov spätnej väzby, ktoré nám pomáhajú zorientovať sa v medzinárodnom priestore a vidieť svoje miesto v mimoriadne náročnom konkurenčnom prostredí. Sú pre nás aj výzvou a motiváciou do budúcnosti. Treba si tiež uvedomiť, že sme často porovnávaní s univerzitami s niekoľkonásobne vyšším finančným rozpočtom – len napríklad partnerská Viedenská univerzita má na svoju činnosť k dispozícii takmer desaťkrát vyššiu štátnu dotáciu. Sme však presvedčení, že aj napriek tomu máme potenciál na ďalšie zlepšovanie sa. Naším cieľom je ďalší vzostup vo svetových univerzitných rebríčkoch kladúcich dôraz na kvalitu výučby aj vedecké výsledky.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies