Univerzita Komenského je vo svetovom rebríčku v prvej päťstovke

NETKY.SK • 21 Október 2010, 11:46 • 2 min
Univerzita Komenského je vo svetovom rebríčku v prvej päťstovke

Univerzita Komenského je vo svetovom rebríčku v prvej päťstovke

slovakia

left justify in out

img

Najstaršia a najväčšia slovenská univerzita – Univerzita Komenského (UK) v Bratislave sa v nedávno zverejnených rebríčkoch Centra pre vedu a technologický výskum Univerzity v Leidene zaradila do prvej päťstovky vo svetovom rebríčku a v európskom hodnotení je v TOP 250-tke. TASR o tom dnes informovala Andrea Kučerová z Oddelenia vzťahov s verejnosťou UK v Bratislave.
      Ako uviedla, do uverejnených rebríčkov mohli byť zaradené iba univerzity, ktoré mali viac ako 700 publikácií za rok v databáze WOS (Web of Science) firmy Thomson Reuters v období rokov 2000–2008. „Toto kritérium celosvetovo spĺňa viac ako 1000 univerzít. Zo Slovenska bola do analýz zaradená iba Univerzita Komenského v Bratislave,“ uviedol profesor Ján Pišút z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK a člen odbornej rady Akademickej rankingovej a ratingovej agentúry (ARRA).
      Autori zostavili niekoľko rebríčkov, každý podľa iného kritéria. Jedným z nich bol celkový počet publikácií v databáze WOS. „Kritérium súvisí aj s veľkosťou univerzity, pretože od univerzity s vyšším počtom pracovníkov sa očakáva väčší počet publikácií. Prvé tri priečky obsadili britské univerzity Cambridge, University College London a Oxford,“ priblížil profesor Pišút. Univerzita Komenského obsadila 248. miesto s počtom publikácií 3672.
      Ďalším kritériom, ktoré nezávisí od veľkosti univerzity, bola tzv. „normalizovaná citačná úspešnosť“. Pri výpočte sa publikácie rozdelia podľa oblastí vedy a výskumu a pre každú oblasť sa vypočíta priemerný počet citácií na všetky práce. Toto číslo sa vydelí priemerným celosvetovým počtom citácií na práce v tejto oblasti. Potom sa vypočíta priemer pre všetky oblasti, v ktorých má univerzita publikácie. UK figuruje v tomto rebríčku na 243. mieste. Najlepšími sú Oxford, Cambridge a École Polytechnique Fédérale v Lausanne.
      Centrum pre vedu a technologický výskum publikovalo aj rebríčky 500 najúspešnejších svetových univerzít. Do týchto hodnotení sa započítali publikácie v databáze WOS v období rokov 2004–2008 a citácie v rokoch 2004–2009. Podľa kritéria celkový počet publikácií sa Univerzita Komenského nachádza na 495. mieste. Rebríček podľa kritéria "priemerný počet citácií na publikáciu" zaradil UK na 456. miesto.
      „Tieto výsledky iba potvrdzujú, že Univerzita Komenského v Bratislave sa nestratí ani medzi špičkovými európskymi či svetovými univerzitami. Aj napriek tomu, že na jedného študenta dostávame finančné prostriedky v hodnote štvrtiny priemeru EÚ 15, za svoju vedeckú prácu sa rozhodne nemusíme hanbiť,“ skonštatoval rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies