Univerzita Komenského je medzi svetovou špičkou v prírodných vedách

NETKY.SK • 7 December 2017, 06:00 • 2 min
Univerzita Komenského je medzi svetovou špičkou v prírodných vedách

BRATISLAVA - Kvalitné vzdelávanie v oblasti prírodných vied na Univerzite Komenského v Bratislave (UK) potvrdilo umiestnenie univerzity v svetovom rebríčku Round University Ranking.

slovakia

left justify in out

Naša najstaršia univerzita získala v kategórii prírodných vied 240. miesto. Celkovo v tomto rebríčku, ako jediný reprezentant zo Slovenska, obsadila 433. miesto.

V kategórii medicínskych vied sa UK umiestnila na 279. mieste, oproti roku 2016 si tak polepšila o 37 miest. V oblasti humanitných vied jej patrí 285. miesto, v sociálnych vedách 430. miesto a v kategórii vied o živej prírode 356. miesto. "Až v troch kategóriách teda Univerzita Komenského v Bratislave patrí do striebornej ligy univerzít v prvej tristovke," zdôraznila Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou Univerzity Komenského v Bratislave.

Rebríček, ktorý disponuje dátami od roku 2010, hodnotí 20 indikátorov v štyroch základných oblastiach: vzdelávanie (40 % váha), výskum (40 % váha), medzinárodná diverzita (10 %) a finančná udržateľnosť (10 %). Za doterajších osem rokov ranking hodnotil 930 najlepších svetových univerzít z 80 krajín sveta.

Prvé miesto v Round University Ranking obsadila Harvard University, na druhej pozícii je California Institute of Technology (Caltech) a na treťom University of Chicago. Päticu najlepších svetových univerzít v tomto rebríčku uzatvárajú Imperial College London (4. miesto) a Stanford University (5. miesto).

Round University Ranking je jedným z viacerých svetových rankingov, ktoré hodnotia výskumné univerzity. V aktuálnom rebríčku U.S. News & World Report, ktorý bol taktiež zverejnený v uplynulých dňoch, sa Univerzita Komenského v Bratislave umiestnila na 511. mieste, najlepšie zo slovenských univerzít. Za ňou sa umiestnili Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach na 894. mieste a Slovenská technická univerzita v Bratislave na 1 065. mieste, dodala Földváryová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies