Univerzita Komenského dnes oficiálne otvorila nový akademický rok

NETKY.SK • 23 September 2013, 14:28 • 2 min
Univerzita Komenského dnes oficiálne otvorila nový akademický rok

BRATISLAVA – Univerzita Komenského v Bratislave dnes oficiálne otvorila nový akademický rok 2013/2014. Najväčšia slovenská univerzita tak odštartovala už svoj 95. akademický rok. Na všetkých stupňoch tu študuje takmer 30.000 študentov. Študenti UK si môžu v novom roku vybrať z 863 študijných programov na 13 fakultách UK.

slovakia

left justify in out

Rektor UK Karol Mičieta tvrdí, že o štúdium na univerzite je stále záujem, aj keď konkurencia univerzít v blízkej Viedni či Brne, je citeľná. Pri niektorých odboroch je podľa neho záujem až príliš vysoký. Naopak, atraktívne pre študentov nie je učiteľské povolanie. "Tam evidentne vidíme ústup pozícií. V tom zmysle, že študenti nemajú až taký záujem alebo sa hlásia skutočne len tí odhodlaní," doplnil.

Univerzita podľa neho zaznamenáva aj nárast zahraničných študentov. V novom akademickom roku UK eviduje záujem asi 2400 zahraničných študentov. "Naším cieľom však nie je dosahovať veľký počet študentov, ale kvalitu. A tú nielen udržovať, ale zlepšovať," podotkol rektor.

Jednou z najvýznamnejších úloh, pred ktorou stojí univerzita v tomto akademickom roku, je podľa Mičietu komplexná akreditácia všetkých jej činností za obdobie rokov 2008–2013. Akreditácia sa začína v roku 2014 vo všetkých verejných vysokých školách. UK má podklady dodať do 2. júna 2014. Okrem obvyklých podkladov bude musieť podľa neho po prvý raz predložiť predpis upravujúci vnútorný systém kvality a podklady na jeho uplatnenie.

Pre kvalitné štúdium je pritom podľa rektora nevyhnutná kvalitná veda. Rektor kritizoval nízku podporu vedy a výskumu na Slovensku. "Musíme sa vedieť vyrovnať s faktom, že veda a výskum u nás nemajú takú podporu ako v iných krajinách. K vede a výskumu sa v domácich podmienkach často pristupuje, akoby ich podpora, financovanie či spolufinancovanie bolo akousi charitatívnou činnosťou - akoby sa im vlastne niečo darovávalo. Malo by však ísť o samozrejmosť - o regulárnu súčasť hospodárskeho a podnikateľského plánu," podčiarkol rektor.

Univerzita začína s budovaním vedeckého parku v bratislavskej Mlynskej doline. Výskum sa tu bude zameriavať na oblasť molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológie. Celkové výdavky na realizáciu projektu predstavujú vyše 41,9 milióna eur. Projekt bude UK realizovať v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou (STU) v Bratislave a Ústavom zoológie Slovenskej akadémie vied v Bratislave. "Projekt sme už začali realizovať. Všetko závisí od úspešného vysúťaženia dodávateľa. Všetko bude záležať na tom, koho vyberieme a ako bude schopný to zrealizovať," objasnil dnes rektor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona