Unipetrol má problémy s dodávkami ropy, odstaví rafinériu v Kralupoch

NETKY.SK • 22 Október 2012, 14:56 • 2 min
Unipetrol má problémy s dodávkami ropy, odstaví rafinériu v Kralupoch

Unipetrol má problémy s dodávkami ropy, odstaví rafinériu v Kralupoch - Doprava Situáciu nemôže zachrániť ani ropovod Družba, ktorým prúdi do Česka sírnatá ruská ropa, určená skôr pre Litvínov. Kralupy ale vyrábajú benzín z takzvanej sladkej ropy.

slovakia

left justify in out

img

Situáciu nemôže zachrániť ani ropovod Družba, ktorým prúdi do Česka sírnatá ruská ropa, určená skôr pre Litvínov. Kralupy ale vyrábajú benzín z takzvanej sladkej ropy.

Český Unipetrol má problémy s dodávkami ropy cez Transalpinský ropovod (TAL), ktorý momentálne kapacitne nestačí.

Firma tak musí obmedziť prevádzku, zatiaľ len v rafinérií v Kralupoch nad Vltavou, podobná situácia ale hrozí aj v litvínovskej rafinérii. Informujú o tom dnes na svojej internetovej stránke česká Hospodářské noviny (HN).

Najväčší spracovateľ ropy v Česku, holding Unipetrol, má problém s nákupom suroviny prostredníctvom ropovodu TAL. Unipetrolu, ktorý je majoritným vlastníkom rafinérií v Litvínove a Kralupoch, chýba podľa informácií HN ropa na niekoľko dní prevádzky v Kralupoch. Situáciu chce riešiť odstávkou. Od štvrtka (25.10.) sa v rafinérii zastaví výroba a začne pravidelná údržba, ktorá však bola pôvodne naplánovaná až na november. Problémy s dodávkami a nedostatkom ropy však môžu trvať až do konca roka, a môže tak dôjsť aj k obmedzeniu prevádzky v litvínovskej rafinérii. To by malo negatívny vplyv na hospodárske výsledky Unipetrolu.

Holding, v ktorom má kontrolný, 63-% podiel, poľský koncern PKN Orlen dopláca na to, že Transalpinský ropovod (TAL), na ktorý sa u nemeckého Ingolstadtu napája český ropovod IKL, už nemá voľnú kapacitu a nemôže v ostatných dňoch prostredníctvom IKL dodávať Unipetrolu ropu nad rámec pôvodne objednaného množstva.

Unipetrol totiž potrebuje viac ropy, než koľko si ju pre tento rok zo Západu objednal. (Ropa sa dopravuje tankermi, z ktorých sa prečerpáva do ropovodu TAL. Ten vedie z talianskeho Terstu cez nemecký Ingolstadt ďalej na hranice s Francúzskom).

TAL umožňuje českému prevádzkovateľovi ropovodov odobrať určité množstvo suroviny nad rámec záväzných objednávok v prípade, že to umožňuje kapacita potrubia z Terstu a o zvýšenie dodávok nemá záujem niektorý z akcionárov TAL.

České rafinérie využívali tento rok túto možnosť viac ako inokedy - pôvodné, zrejme podhodnotené objednávky prekročili o 1 milión ton.

Za celý vlaňajší rok pritiekli do Česka z TAL cez IKL 3 milióny ton suroviny. Na druhej strane, výrazne klesá nákup ropy z Ruska, ktorá sa prepravuje ropovodom Družba, takže celková spotreba komodity v Česku sa nezvyšuje. Teraz ale TAL Unipetrolu oznámil, že ďalšiu ropu nad rámec objednávok už posielať nemôže.

Situáciu nemôže zachrániť ani ropovod Družba, ktorým prúdi do Česka sírnatá ruská ropa, určená skôr pre Litvínov. Kralupy ale vyrábajú benzín z takzvanej sladkej ropy, dopravovanej cez IKL.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies