Union sa dohodla s ANS, nemocniciam navýši úhrady

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 17:11 • 2 min
Union sa dohodla s ANS, nemocniciam navýši úhrady

BRATISLAVA - Regionálne nemocnice by mali dostať viac peňazí aj od najmenšej zdravotnej poisťovne Union.

slovakia

left justify in out

Ako informovala jej hovorkyňa Judita Smatanová, so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska (ANS), ktorá tieto nemocnice združuje, sa v stredu dohodli na navýšení úhrad ústavnej zdravotnej starostlivosti s účinnosťou od prvého apríla tohto roka. "Touto cestou Union zdravotná poisťovňa vyplatí poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v predstihu časť zdrojov, ktoré očakáva v zmysle podpísaného memoranda s Ministerstvom zdravotníctva SR,“ uviedla Smatanová. Návrhy dodatkov bude zasielať členským nemocniciam individuálne.

 

Asociácia má za sebou sériu rokovaní s poisťovňami, od ktorých sa snaží získať viac peňazí pre zdravotnícke zariadenia. Tým od januára tohto roka stúpli mzdové náklady, keď museli navyšovať platy lekárov i minimálnu mzdu. Asociácia prepočítala, že na zákonné navýšenie platov potrebujú v tomto roku dodatočných 20 mil. eur. 

 

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) navýšila platby nemocniciam v januári a v takto nastavených podmienkach bude pokračovať do konca júna. Jej generálny riaditeľ Marcel Forai v stredu zároveň zopakoval ponuku, ktorú dali už pred časom nielen regionálnym nemocniciam. Ak si dokážu s dvoma súkromnými zdravotnými poisťovňami vyrokovať ceny, aké majú aktuálne s VšZP, tá im opätovne navýši platby. "Každá nemocnica nám musí individuálne ukázať, že si vyrokovala rovnaké cenové podmienky aj s ostatnými zdravotnými poisťovňami,“ povedal Forai. Konštatoval, že tak chcú docieliť, aby na zvýšené mzdy lekárov a ostatných pracovníkov prispeli všetky zdravotné poisťovne, keďže každá z nich má v nemocniciach svojich pacientov. 

 

Zdravotná poisťovňa Dôvera nemocniciam navrhla zvýšenie platieb ešte na marcovom rokovaní. Konkrétne zvýšenie úhrad v ústavnej pohotovostnej službe a na centrálnom príjme, ako aj pri využívaní online informácií pri liečbe pacienta. S ANS sa dohodli aj na vyšších platbách za hospitalizáciu a za osobitne hradené výkony avšak s tým, že polovica tohto zvýšenia bude vyplatená hneď a druhú polovicu doplatia po tom, ako pribudnú zdroje v zdravotníckom systéme. 

Ministerstvo zdravotníctva a zdravotné poisťovne podpísali memorandum, v ktorom deklarujú, že všetky prostriedky, ktoré dodatočne prídu do systému, pravdepodobne cez zvýšenú platbu za poistencov štátu, poskytnú zdravotné poisťovne nemocniciam na vykrytie mzdových nákladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona