Uniknutý zoznam bojovníkov IS obsahuje aj mená Rakúšanov

NETKY.SK • 27 Marec 2016, 09:27 • 2 min
Uniknutý zoznam bojovníkov IS obsahuje aj mená Rakúšanov

VIEDEŇ - Súčasťou uniknutého zoznamu, ktorý údajne obsahuje informácie o tisícoch bojovníkov organizácie Islamský štát (IS), sú aj mená viacerých občanov Rakúska. Rakúskemu verejnoprávnemu rozhlasu to potvrdil šéf tamojšieho Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu Peter Grindling.

slovakia

left justify in out

Dokumenty s osobnými údajmi členov IS, o ktorých v prvej polovici marca informovali britské médiá, obsahujú aj iné "odkazy na Rakúsko", cituje Grindlinga spravodajský portál ORF. Po preskúmaní týchto listín však podľa neho vyšlo najavo, že obsahuje oveľa menej údajov, ako sa pôvodne predpokladalo.

 

Zatiaľ čo prvé správy informovali o zozname s údajmi 22.000 bojovníkov IS, citovaný rakúsky predstaviteľ hovorí o "niečo vyše 5000 záznamov". Spojenie s Rakúskom má podľa Grindlinga len "veľmi málo" z týchto osôb, pričom Viedeň preveruje i údaje, ako sú telefónne čísla alebo zápisy o cestovaní do Sýrie cez rakúske územie. Veľká časť týchto údajov je však nejasná.

 

Grindling počas dnešného vystúpenia v rozhlase taktiež upozornil, že podobné teroristické útoky, aké sa odohrali v utorok v Bruseli, sú možné aj v Rakúsku a napriek maximálnemu nasadeniu bezpečnostných zložiek "neexistuje stopercentná bezpečnosť".

 

Rakúsky minister spravodlivosti Wolfgang Brandstetter tento týždeň potvrdil, že v Salzburgu momentálne zadržiavajú vo vyšetrovacej väzbe dvoch údajných džihádistov, ktorí sú napojení na osoby stojace za útokmi v Bruseli a predtým v Paríži.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona