Uniknutá nahrávka prezradila nové skutočnosti o zostrelenom lietadle

NETKY.SK • 3 Február 2020, 14:56 • 2 min
Uniknutá nahrávka prezradila nové skutočnosti o zostrelenom lietadle

KYJEV - Uniknutá nahrávka komunikácie medzi iránskym dispečerom letovej prevádzky a iránskym pilotom naznačuje, že tamojšie úrady okamžite vedeli, že ukrajinské lietadlo zostrelila pri Teheráne raketa, hoci to niekoľko dní popierali.

slovakia

left justify in out

Pravosť nahrávky potvrdil aj prezident

V nedeľňajšej televíznej reportáži potvrdil pravosť nahrávky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a v pondelok jej legitímnosť uznal aj vedúci iránskeho vyšetrovacieho tímu Hassan Rezáeífar s tým, že ju odovzdali ukrajinským úradom.

 

Obsah nahrávky šokoval
Ukrajinská televízna stanica zverejnila prepis nahrávky, ktorá obsahuje rozhovor v perzštine medzi dispečerom a pilotom, ktorý údajne letel s dopravným lietadlom Fokker 100 iránskej spoločnosti Aseman Airlines zo Šírázu do Teheránu. Pilot hovorí, že videl sériu svetiel z rakety a pýta sa na to dispečera, ktorý o ničom nevie. Svetlá sa podľa pilota objavili pri letisku Payam, neďaleko ktorého Revolučné gardy spustili raketový systém TOR-M1. Keď dispečer povie, že nedostali žiadne hlásenie, pilot trvá na tom, že videl výbuch. "Videli sme veľmi veľké svetlo, naozaj neviem, čo to bolo," hovorí. Dispečer sa následne pokúsi nadviazať kontakt s ukrajinským lietadlom, ale neúspešne.

 

img

Detail vraku zostreleného lietadla

 

Ukrainci sa zúčastnia na získavaní dát z čiernych skriniek
Verejne dostupné radarové informácie o sledovaní letov naznačujú, že let 3768 Aseman Airlines bol dostatočne blízko Teheránu, aby videl výbuch."Nahrávka naozaj ukazuje, že iránska strana od začiatku vedela, že naše lietadlo zostrelila raketa, v čase zostrelenia si toho boli vedomí," povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident zopakoval svoje požiadavky, aby dáta zo záznamníkov letových údajov mohli dešifrovať v Kyjeve. V pondelok do Teheránu vycestujú ukrajinskí vyšetrovatelia, ktorí sa zúčastnia na získavaní dát z čiernych skriniek. Zelenskyj trvá na ich poslaní do Kyjeva a tvrdí, že je to pre nich "veľmi dôležité".

 

Iránske úrady sa búria
Iránske úrady zverejnenie nahrávky odsúdili ako neprofesionálne, pretože to je podľa nich súčasťou utajenej správy. "Pre toto konanie Ukrajincov im už nechceme dať žiadne ďalšie dôkazy," povedal podľa správy polooficiálnej tlačovej agentúry Mehr Rezáeífar.

 

img

Demonštranti počas protestného zhromaždenia na pamiatku obetí havárie ukrajinského lietadla

 

Irán sa priznal, že ukrainské lietadlo zostrelili
Let PS752 zostrelili 8. januára krátko po vzlietnutí z Medzinárodného letiska imáma Chomejního iránske Revolučné gardy. Zomrelo všetkých 176 ľudí, ktorí boli na palube. Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, neskôr však priznal, že ho omylom zostrelili jeho sily.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona